Svensk Orientering logotyp
26.09.2014

Inget O-Ringen i Sälen - Beslut om Valdemarsvik på måndag

Orientering
Det blir inget O-Ringen i Sälen 2016. Det beslutet fattades vid O-Ringenstyrelsens sammanträde i går kväll. På måndag sammanträder orienteringsklubbarna i Östergötland för att ta beslut om att arrangera O-Ringen 2016 i Valdemarsvik.

För två år sedan fattades beslut om att O-Ringen 2016 ska arrangeras i Sälen. Sedan dess har förberedelserna inför tävlingarna pågått, och 1 oktober skulle boendebokningen ha öppnat. Men nu står det klart att det inte kommer att bli något O-Ringen i Sälen 2016.
När O-Ringen AB bildades skulle de avtal som Svenska Orienteringsförbundet slutit med kommande arrangörer föras över till det nya bolaget:
- Det gick relativt smärtfritt med Skåne (2014) och Borås (2015) där fanns det en ersättningsförväntan som var rimlig. När det gällde Sälen insåg vi tidigt att det fanns en problematik med ekonomifördelningen, detta kulminerade i slutet av juni när O-Ringens vd Henrik Boström kom till styrelsen och berättade att han inte kom längre i förhandlingarna, säger O-Ringens styrelseordförande Stefan Blomgren.

Vad är det ni inte kommer överens om?
- Problemen med ersättningen var att avtalet mellan Sälen och SOFT innehöll dels en modell för hur ekonomin ska fördelas och dels en budget. Det som framkom när dessa granskades noggrannare var att budgeten visade en förväntad ersättning för Sälenklubbarna, men om man använde de förväntade värdena i fördelningsmodellen så skulle klubbarna få tre gånger högre ersättning utan att det följde med en större ersättning till SOFT. Vi har erbjudit klubbarna 4,5 miljoner kronor i ersättning, men det tackar de nej till trots att det i deras budget står att de ska få 3 miljoner kronor i ersättning, säger Blomgren.
- Den andra problematiken var att Sälen skulle få mer än dubbelt så stor ersättning som alla andra arrangörer, trots att deras arbetsinsats är mycket mindre med tanke på att de inte skulle ha någon O-Ringenstad. Mot den bakgrunden sa vi till Sälenklubbarna att detta inte var rimligt och att de måste dela med sig till svensk orientering, fortsätter Blomgren.
I samband med O-Ringen i Skåne i somras förhandlade parterna intensivt, men lyckades inte komma överens:
- Vi vädjade, men fick inget gehör. I stället fick vi ett ultimatum att om Sälenklubbarna inte får den ersättning som vi kräver så blir det inget arrangemang i Sälen. Då var det naturligt för oss att ta kontakt med Östergötland, vilket skedde första gången i mitten av augusti. Någon vecka senare fick vi besked av Östergötland att ”vi kan nog ta hand om det här”. I samband med ett möte den 11 september med Sälenklubbarna tackade vi ja till deras erbjudande att dra sig tillbaka. Vi gav Sälen bud om att få samma ersättning som andra arrangörer, och det trots att de inte skulle göra ett lika omfattande jobb. De fick ett bud i paritet med det bud som Borås och Arvika tackat ja till, men det tackade Sälen nej till.

Finns det någon risk att det kan bli tal om ett avtalsbrott?
- I och med att de lämnade ett bud till oss och vi inte tog det så faller avtalet. Vi bryter inget avtal utan vi accepterar deras erbjudande om att dra sig ur, säger styrelseordföranden.

Vad är nästa steg när det gäller Östergötland och Valdemarsvik?
- Representanter för östgötaklubbarna träffar Valdemarsviks kommun redan på måndag, och på kvällen träffas klubbarna. Valdemarsvik sökte ju O-Ringen 2016 och har alla de kontakter som man ska ha gjort, så startsträckan kan bli kort. Och självklart så kommer den fasta organisation att bistå med stöd för att slippa alla ”börja om från början-bekymmer”. Vi ser positivt på utveclkingen.

Innebär detta att förtroendet för O-Ringen får sig en törn?
- Nej, tvärt om. Jag tycker att detta är en rättvisefråga att vi ska kunna vara en garant för att kunna ge en vettig och skälig ersättning till alla arrangörer, avrundar Stefan Blomgren.
Svenska Orienteringsförbundets ordförande Lena Larsson kommenterar beskedet:
- Först vill jag beklaga den uppkomna situationen, men jag vill också vara tydlig med att Svenska Orienteringsförbundets styrelse stödjer O-Ringen ABs beslut fullt ut. Vi har varit informerade under den pågående processen och anser att det är rätt beslut för svensk orientering som tagits.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter