Inomhusorienterare rör sig i trappor och korridorer på olika plan.

Bild: Stefan Graad

01.11.2023

Inomhusorientering fortsätter växa

Orientering
Den kommande säsongen för inomhusorientering, Indoor Orienteering, blir den mest omfattande hittills i Sverige. Förra säsongen var det runt ett dussin arrangemang. Nu finns det redan 17 arrangemang i Eventor, många av dem med dubbla etapper. Nytt för säsongen är också en liga: Indoor Grand Prix.

Några indoor-tävlingar har redan genomförts, till exempel i Duved under O-ringen och i Östersund i september. Från och med november till februari blir det dock ett intensivare program med tävlingar nästan varje helg.

– Ställ in tävlingskalendern i Eventor på alla distrikt och alla typer av tävlingar under valfri tidsperiod och sök efter ”indoor”, så hittar ni dem, säger Johan Wettergren från FK Herkules som är sammankallande för ett forum för inomhusorientering.

Forumet är öppet för alla intresserade och verkar för att samordna de svenska tävlingarna. Till exempel har man tagit fram dokument och OCAD-symboler för en gemensam kartnorm, gemensam planering, råd till banläggare och en öppen samling med kartor från tidigare evenemang.

Kartklipp indoor-karta.Kartklipp indoor-karta.

Nytt för säsongen är också en liga, Indoor Grand Prix (@indoor_grandprix). Den omfattar sju arrangemang med dubbla etapper. Med andra ord sammanlagt 14 lopp, där man får räkna sina tio bästa placeringar. Touren inleds med Viken Indoor den 18-19 november, följs av Hbg Indoor, COL Indoor, Gbg Indoor, Västkusten Indoor, Gävle Indoor och avslutas i februari med Stockholm Indoor Cup.

Oskar Forsberg, från Stockholms Inomhusorienterare som har tagit fram konceptet för Indoor Grand Prix, säger så här:
– Målen med ligan är att locka nya deltagare, utveckla och höja kvalitén på inomhusorientering och att få fram fler arrangörer.

Poängsättningen för ligan är gjord så att det både lönar sig att få bra placeringar och att vara med på många tävlingar.

Bildtext toppbild. Intresset för inomhusorientering växer och nytt för i vinter är ligan Indoor Grand Prix. Bild: Stefan Graad, IF Rigor.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter