Svensk Orientering logotyp
16.08.2016

Jacob Hård om "orienteringsskolan": "Helt fascinerad!"

Orientering
Jacob Hård har varit en mycket uppskattad kommentator i Sveriges Television de 30 senaste åren. Inför VM i Bohuslän har Hård gått i "orienteringsskola" hos Gustav Bergman och Helena Jansson. Dessa klipp finns nu att beskåda på SVT:s sajt.

När Sveriges Television sänder hela orienterings-VM i Bohuslän är det Jacob Hård som kommenterar och som bisittare finns tidigare landslagsorienteraren Mats Troeng som dessutom utvecklat en lång rad av de tekniska innovationerna inom orienteringen:

- Jag är överlycklig över att Mats kommer att vara expert. Han kommer att ha koll på sakerna som sker där kamerorna inte är. Sedan bygger jättemycket på producenten (tjecken Karel Jonak), att han fångar loppets ”story”. Och givetvis på oss själva också, säger Hård i det senaste numret av Skogssport.

SVT:s Vinterstudion har blivit en viktig helginstitution i de svenska hemmen. Och inte minst längdåkningen är väldigt populär:

- Ett orienteringslopp har många likheter med en längdtävling. Det är ett av skälen till att jag tror att det finns en potentiellt sett hyfsat stor tv-publik för orientering. I stor utsträckning så tror jag att de som gillar att se skidor borde gilla orientering, om de gav sig själva chansen att göra det. I orientering blir min roll som kommentator lite annorlunda än vad den är i exempelvis längdåkning. Den breda publiken har ett hum om vad orientering handlar om, men det är mycket som de inte kan. Då blir det en annan pedagogisk utmaning.

Denna pedagogiska utmaning är en av anledningarna till att SVT under våren gjort fem klipp som kommer att läggas ut på webben inför VM och som kommer att visas i sändningarna från Bohuslän.

Klippen visar hur Jacob Hård tränar tillsammans med landslagsstjärnorna Gustav Bergman och Helena Jansson:

- Det har varit ett jättekul projekt. Vilka människor! De har verkligen tagit sig tid, det var två hela inspelningsdagar som vi la på det här. Och Gustav och Helena har gjort mycket av researchen. Syftet är att på ett lekfullt sätt via deras träningar hjälpa publiken förstå mer av orienteringen. Jag hänger med dom på deras träningar. Jag gör samma saker som dom och är med som någon sorts mänsklig referenspunkt. Plus att jag ställer de dumma frågorna åt publiken.

Har du fått någon aha-upplevelse under de här träningspassen?

- Ja, många. Jag är helt fascinerad över och avundsjuk på deras förmåga att göra en kartbild till verklighet i huvudet. Att de kan ligga före och veta hur det ska se ut i skogen. För mej är det en överraskning varje gång, skrattar Hård.

Läs hela reportaget med Jacob Hård, inte minst om den minst sagt intressanta inledningen på hans första O-Ringen, i senaste numret av Skogssport - här skaffar du tidningen.

Här hittar du SVT:s serie "Hård mot eliten"

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter