Svensk Orientering logotyp
22.07.2014

JVM-guld till Sara Hagström

Orientering
Sverige fick en gyllene inledning på junior-VM. Sara Hagström vann dagens sprint i Borovets: "Underbart, jag följde verkligen min plan genom hela loppet", säger Falköpingslöparen.

I dag inleddes junior-VM i bulgariska Borovets. Det finns högt ställda förväntningar på det svenska laget, och redan den första dagen trillade det in två blågula medaljer.
Orions Anton Johansson tog brons på killsidan, och på tjejsidan fick Sara Hagström till en rejäl fullträff och tog hem guldet.
Hagström gör sitt tredje junior-VM, och har medaljer med sig sedan tidigare. Men i dag kom alltså hennes första guld.
- Det var ett bra lopp, inte helt perfekt men jag är nöjd att lyckades hålla ihop min orientering hela vägen. Jag är otroligt glad att det räckte hela vägen till guld, säger Hagström.

Vad betyder den här segern för det fortsatta tävlandet under junior-VM?
- Klart att det är skönt att ha fått till en fullträff redan på första distansen. Jag hoppas att detta innebär att jag vågar hålla nere tempot i löpningen för att få till orienteringen, det kommer att behövas i den här tekniskt utmanande terrängen, säger Hagström på en skrapig telefonlinje mitt under guldlunchen timmarna efter loppet.
Silvret gick till norskan Heidi Mårtensson. Ytterligare tre svenskor tog sig in bland de åtta främsta. Frida Sandberg var fyra, Tilda Johansson femma och Malin Leandersson åtta.
På killsidan gick guldet till Nya Zeelands Tim Robertson. Piotr Parfianovicz, Polen (som tävlar för Södertälje-Nykvarn) tog silver. Bäste svensk blev Orions Anton Johansson som tog brons, och var bara tio sekunder från guldet:
- Anton gjorde ett imponerande lopp. Han sprang stora delar av loppet med vatten upp på vaderna. Det kom en enorm regnskur, det var som om de hällde vattenhinkar över löparna. Det drabbade framför allt Anton och Tilda Johansson av våra löpare, säger förbundskaptenen Susanne Wiklund Björk.

Kan du summera den första dagen?
- Jag är väldigt stolt över alla löpares insatser. De har verkligen följt den plan som vi satt upp för dagen, säger Wiklund Björk.
I morgon fortsätter junior-VM med långdistans.

Damer: 1) Sara Hagström, Sverige, 13.15, 2) Heidi Mårtensson, Norge, +0.05, 3) Miri Thrane Ödum, Danmark +0.17, 4) Frida Sandberg, Sverige, +0.23, 5) Tilda Johansson, do, +0.32.
Övriga svenska placeringar: 8) Malin Leandersson, +0.39, 24) Johanna Öberg, +1.06, 28) Andrea Svensson, +1.13.
Herrar: 1) Tim Robertson, Nya Zeeland, 14.41, 2) Piotr Parfianowicz, Polen, +0.06, 3) Anton Johansson, Sverige, +0.10.
Övriga svenska placeringar: 8) Assar Hellström, +0.30, 21) Simon Hector, +0.59, 35) William Pommer, +1.13, 38) Oskar Lundqvist, +1.14, 69) Emil Granqvist, +1.45.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter