Svensk Orientering logotyp
10.10.2014

Landslagsledarna räddade livet på okänd man

Orientering
Ibland är idrotten viktigast av allt, ibland är den helt sekundär. När juniorlandslaget hade lämnat långdistansarenan vid JEC i Belgien lyckades förbundskapten Susanne Wiklund Björk och sjukgymnasten Johanna Öberg rädda livet på en man med hjärtstopp

I dagarna kommer årets åttonde nummer av Skogssport, där man bland annat kan läsa (en längre version) om ett hjältedåd som nyligen utfördes av orienteringslandslagets ledare i samband med JEC i Belgien.

Efter en fenomenal svenskdag i skogen var minibussarna på väg hemåt när man plötsligt tvingades sänka farten på grund av att ett antal bilar stod parkerade på vägen. Susanne Wiklund Björk såg en bil omringad av fyra män, hon spanade in genom rutan vid förarplatsen och insåg direkt att något var väldigt fel.

- Där sitter en man som ser helt livlös ut. Vi stannar våra bussar direkt, springer dit och Johanna tar med sin medicinväska, berättar Wiklund Björk.

Mannen bleknar allt mer och de båda svenskorna beordrar de fyra männen att bära ut den avsvimmade och lägga honom ner vid vägkanten. Väl där får han spasmer.

- Vi frågar om de har kollat hans plånbok, där kan finnas information om någon eventuell sjukdom. Vi frågar om de har larmat. Sedan verkar mannen vara på väg att kräkas så vi lägger honom i stabilt sidoläge. Plötsligt känner vi att pulsen förvinner helt. Då kollar vi klockan och startar hjärt- och lungräddning, berättar Johanna Öberg.

Efter två minuter kom pulsen tillbaka. Mannen var fortsatt medvetslös och det tog 20 minuter innan ambulansen anlände. Under hela tiden bevakade svenskorna puls och luftvägar.

Medan dramat utspelade sig stod de unga, svenska löparna kvar en bit bort vid bussarna. Wiklund Björk och Öberg återvände till laget och då, när uppdraget var utfört, bröt alla känslorna fram.

- Först då får man gråta. I allvarets stund är man så fokuserad på att hålla koll på allting. Och löparna var så fina! De applåderade och kramade oss. Och vi har pratat igenom det här mycket efteråt; hur viktigt det är att man har de här kunskaperna, säger Wiklund Björk.

Både Wiklund Björk och Öberg är utbildade instruktörer i hjärt- och lungräddning och det här var inte första gången som de fick användning för sina kunskaper. Kunskaper som de hoppas finns i varje idrottsklubb i hela landet.

- Om inte det finns i föreningen så tycker jag att man genast bör skaffa sig kompetensen. Nästa gång kan det vara du som räddar ett liv, säger Öberg.

Fakta: Riktlinjerna för hur hjärt- och lungräddning bör genomföras sätts av ERC, som i Sverige representeras av Svenska rådet för hjärt-lungräddning. På hemsidan http://www.hlr.nu kan man läsa allt om HLR och olika utbildare finns listade här.

---

Vill du börja prenumerera på Skogssport? Här hittar du mer information. 

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter