Svensk Orientering logotyp
27.04.2018

Långdistansstjärnan William Lind skadad – missar EM: "Jättetråkigt"

Orientering
William Lind, VM-bronsmedaljör på långdistans ifjol, missar EM i Schweiz som inleds om en dryg vecka. En hälsporre stoppar medaljhoppet. "Jättetrist, men jag måste ta det säkra före det osäkra", säger Lind.

Jerker Lysell och Oskar Sjöberg missar det mesta av 2018 på grund av skador. Nu står även klart att även Malungs OK:s långdistansstjärna William Lind tvingas avstå såväl helgens Tiomila i Nynäshamn som EM i Lugano.

- Jättetråkigt. Det var riktigt tungt när jag åkte på det senaste bakslaget och insåg att jag nog skulle behöva avstå EM. Nu har det gått en vecka och jag blir alltmer okej med situationen. Det är bättre att blicka fram emot VM, som är årets viktigaste mål, säger Lind.

VM avgörs i Lettland i början av augusti och Lind siktar nu mot en comeback i samband med de svenska VM-testerna den 7 och 9 juni.

- Det här ska inte spela någon roll alls för satsningen mot VM. Men det är viktigt att jag ger det den tid som krävs och låter skadan läka ut ordentligt. Under tiden blir det mycket alternativ träning; maxstyrka, vattenlöpning och cykelintervaller, säger 33-åringen som ännu inte ser slutet på sin karriär.

- Jag har funderat mycket över framtiden, och jag tror att mitt upplägg kommer att se ganska annorlunda ut till nästa säsong. Jag tycker fortfarande det är kul att satsa fullt ut, så det kommer jag att göra, men det får nog bli på ett annat sätt. Ifjol lade jag sammanlagt 260 dagar på olika läger och tävlingar.

Tiomila och EM får han följa från soffan hemma i Falun, men den som räknar bort William Lind från årets VM är fel ute.

- Målet är ännu en VM-medalj i långdistans och från och med nu är det mitt enda fokus under hela säsongen.

När det gäller den svenska EM-truppen, som Lind var en del av, har förbundskapten Håkan Carlsson nu två luckor i sitt pussel. Tanken var att Lind skulle springa långdistansen plus en stafettsträcka.

- Jättetråkigt med William, men ett klokt beslut. Hälsa går alltid före prestation och jag är övertygad om att vi får se William leverera starka lopp längre fram, säger Carlsson, som återkommer med besked om vem eller vilka som springer istället för Lind.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter