Ledarna i MTBO:s huvudklasser höll undan
27.07.2018

Ledarna i MTBO:s huvudklasser höll undan

Mountainbikeorientering
Sista O-Ringen-etappen som bjöd på vägvalsrika banor för de fyra huvudklasserna innebar inga överraskande omkastningar vad gäller segrarna. Alla som gick ut som ledare höll undan och säkrade sina segrar.

I herrarnas seniorklass hade Marcus Jansson en säker ledning att gå på och var egentligen aldrig utmanad på allvar. Inte ens ett mindre bra vägval som uppskattningsvis kostade 3 minuter stressade honom utan Jansson kunde till och med räkna hem en sista etappseger även om han var utmanad där.

Bakom Jansson var det desto mer spännande. Veckans överraskning i H21-klassen har varit Mattias Nyström från Umeå OK som gjort flera bra lopp och hållit sig framme i täten. Nu avslutade han också starkt och kunde från sin fjärdeplacering avancera ända till en fin andraplats i totalen. Detta strax före Sebastian Svärd, Haninge SOK och Jonny Engel, OK Ravinen som hade en sekundstrid där Svärd visade att ungdom och snabba muskelfibrer går före ålder och erfarenhet i en spurt.

I damernas seniorklass var det desto mer spännande. Ingrid Stengård från finländska OK Trian hade en ledning på cirka två minuter före Nadia Larsson och det blev en tuff kamp. Stengård  orienterade bra och utan misstag men två mindre bra vägval gjorde att den jagande Larsson närmade sig snabbt och var så lite som 12 sekunder efter vid kontroll nio. Men ett mindre bra vägval av Larsson till kontroll 12 gjorde att hon tappade kontakten och i mål skiljde det en minut. På tredje plats kom Linn Bylars, Forsa OK.

Andra halvan av damernas bana - etapp 5

I de båda juniorklasserna blev det klara segrar. I herrarnas juniorklass vann Joel Ernstsson från Finspångs SOK med god marginal före två norska åkare från Askers SK; Per Wissloff och Trygve Myhr. I damernas juniorklass vann Alva Jonsson, Långhundra IF före Marit Melby Jacobsen, NTNUI och Emma Johnsson, IFK Mora OK.

Årets O-ringen-arrangörer ska ha all heder av MTBO-arrangemangen. De har bjudit på bra kartor, roliga och utmanande banor och varierande terrängtyper. Och det torra och fina vädret har också bidragit till att stigarna har varit relativt lättcyklade. Som damsegrarinnan Ingrid Stengård sa: "Den här veckan har varit perfekta förberedelser för mig inför kommande VM i augusti."

RELATERADE NYHETER

220720 Masstart Sebastian Svärd Bild 3 Malin Dunfors
Full fart mot EM i Polen - här är MTBO landslaget 2024
Signe Feil, Sundsvalls OK från svenska cupen under 2023
Här är programmet för svenska cupen i MTBO 2024
Rasmus Nordgren cyklar på en stig genom skogen i Haninge.
Nordgren och Gustafsson cupvinnare
Fler nyheter