Svensk Orientering logotyp
21.11.2014

Lina Strand opereras: "Lika bra att bita i det sura äpplet"

Orientering
Landslagslöparen Lina Strand har nya hälproblem och kommer inom kort att opereras. Strand missar därmed världscupspremiären i Tasmanien och ersätts av Alva Olsson.

Orienteringssäsongen 2015 rivstartar med tre världscupstävlingar i Tasmanien i början av januari. Det svenska landslaget åker dit med full trupp (läs mer här), men för Lina Strands del blir det ändrade planer.

25-åringen, som tävlar för Göteborg Majorna OK, kommer att genomgå en fotoperation i början av december:

- Jag kan springa, men om jag gör det flera dagar i rad får jag alldeles för ont. Foten hade kanske pallat en satsning mot VM i Skottland utan operation, om jag hade avlastat med alternativ träning. Men efter att ha vägt fram och tillbaka landar jag i det här beslutet; det är lika bra att bita i det sura äpplet nu, göra det här ingreppet, köra några månaders rehab för att sedan kunna springa utan problem.

Vad är det för typ av skada?

- Det handlar om att hälbenet trycker på en slemsäck, vilket skapar irritation och smärta. Jag opererades för liknande symtom 2006, fast då var det på utsidan av hälen. Nu är det mer på insidan problemet sitter.

Nu missar du Tasmanien – när kan du vara tillbaka?

- Exakt hur lång rehab det blir vet jag först efter operationen, men förhoppningen är att jag ska kunna satsa mot sommaren och vara med på VM i Skottland, absolut. Och sedan känns det här viktigt i det längre perspektivet. 2016 är det VM på hemmaplan.

Ersättare i Tasmanientruppen blir Alva Olsson, Linköpings OK, som nästa år ingår i utvecklingslandslaget (läs mer här).

- Tråkigt för Lina, men det är bra att hon tänker långsiktigt. Samtidigt är det riktigt kul för Alva att få chansen. Hon hade ju ett mycket bra 2014 med en 6:e-plats på världscupen i Spanien och silver i EM-stafetten som topparna, säger den svenske förbundskaptenen Håkan Carlsson.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter