Svensk Orientering logotyp
20.09.2015

Linné vann damstafetten: "Det har vi kämpat för i många år"

Orientering
För drygt en månad sedan vann Annika Billstam VM-guld på medeldistans. I dag tog hon en ny seger när hon och hennes klubbkompisar i OK Linné vann SM-stafetten: "Detta betyder lika mycket, men på ett annat sätt", säger Billstam.

SM-stafetten satte punkt på en mycket intensiv tävlingshelg för Sveriges bästa orienterare (medeldistansen avgjordes under fredagen och lördagen). I dag var det skogarna runt Kungstorp på Södertörn  som bjöd på både orienteringsutmaningar och spännande tillställningar.

I damseniorklassen stack Järla (Elin Hemmyr Skantze) och Linné (Annika Billstam) ut tillsammans på slutsträckan:

- Min plan var att hålla mig bakom och se om Elin skulle göra något misstag där jag kunde gå förbi. För jag tror att vi är ganska jämnstarka. Så att springa ifrån var inget alternativ, säger Billstam.

Duon delade på sig mot ett par kontroller, men vid varvningen inför den sista kvartens löpning var de tillsammans.

På första kontrollen efter varvningen kom avgörandet:

- Jag tror att Elin gjorde en krok där. Vi tog olika vägar till den kontrollen och därefter har jag inte sett henne. Men jag var inte säker på att jag var först, så jag har verkligen sett till att vara noggrann i orienteringen hela vägen. Det var väldigt skönt att höra speakern som meddelade att jag var först och sedan mötas av klubbkompisarna på upploppet, säger Billstam, som i och med stafettguldet krönte en säsong som tidigare bjudit på VM-guld i medeldistans och stafettbrons i samma mästerskap.

Nu blev alltså hon och lagkamraterna Riina Kuuselo och Catherine Taylor svenska mästarinnor:

- Detta betyder lika mycket som VM-guldet, men det är på ett annat sätt. För klubben är det riktigt kul att vi kunde ta ett lagguld på damsidan. Det har vi kämpat för i många år, säger Billstam.

Silvret gick till Lidingö efter en spurtstrid mot Järla.

Resultat, damer: 1) Linné (Riina Kuuselo, Catherine Taylor, Annika Billstam), 136.39, 2) Lidingö (Helena Karlsson, Annica Gustafsson, Anna Bachman), +2.50, 3) Järla (Ingjerd Myhre, Elsa Olsson, Elin Hemmyr Skantze), +2.52, 4) Göteborg-Majorna, +3.34, 5) Järla 2, +7.22.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter