Svensk Orientering logotyp
16.08.2014

Linnéligan slog till igen - Sjöberg: "Visar vad vi har för kapacitet"

Orientering
I höstas vann de SM-guld. Under lördagen lyckades samma Linnélag – Rassmus Andersson-Albin Ridefelt-Oskar Sjöberg – greja ett guld på student-VM i Tjeckien. "Kanske har vi ett Linnélag på VM om några år. Det hade varit rätt coolt", säger Sjöberg.

Precis som damerna fick även herrarnas guldlag en kalasstart. Rassmus Andersson och andralagets Jens Wängdal var etta och tvåa vid första radion och Andersson var sedan först vid varenda kontroll. Sverige 1 växlade således först, och närmast bakom jagade Storbritanniens Kristian Jones (+0.06) och Schweiz Andreas Kyburz (+0.37).

Albin Ridefelt, stärkt av fredagens guld på medeldistansen, gick ut med gott självförtroende på sträcka 2. Men ibland svänger det fort. En missad grönområdeskontroll och plötsligt hade Linnéligan tappat en minut.

- När Albin varvade trodde jag att han skulle vara i ledning, men nu var han 30 sekunder efter Matthias Kyburz och 20 före Tjeckien. Nu blev det plötsligt en annan situation för mig; istället för att gå ut i ledningen, lite smånervös, började jag ställa in mig på att jaga, berättar Oskar Sjöberg, som startade 34 sekunder efter Schweiz och 46 före Tjeckien.

Väl i mål var det dock Sverige som återigen jublade högst. Schweiz, anfört av Martin Hubmann, tappade till tredjeplatsen. Hubmann gick i mål 50 sekunder efter Oskar Sjöberg, och tvåa, 26 sekunder efter Sverige, blev Tjeckien genom Vojtěch Král.

- Jag tror att Martin missade redan på andra kontrollen, och vid den femte möttes vi. Sedan var det olika gafflingar och därefter såg jag aldrig honom mer. Han var nog stressad över att gå ut först, funderar Sjöberg.

- Då och då hände det att jag sneglade bakåt. Men jag försökte verkligen fokusera mig helt på att orientera och bara koncentrera mig på nästa kontroll.

Du såg aldrig någon bakom dig?

- Nej, inte förrän vid varvningen. Och det var rätt skönt. Tjecken var inte långt efter, och han hade sett mig en hel del. Men vid varvningen var det bara tre minuter kvar och då började jag springa allt jag hade. Jag tror att jag utökade 20 sekunder bara på den sista slingan. Jäkligt skön känsla var det, jag hörde hela tiden hur Rassmus och Albin skrek allt de hade från TC:t.

Och vad betyder segern för framtiden?

- Vi ser ju att vi matchar de här VM-löparna. Vi visar vad vi har för kapacitet. Detta gör oss ännu starkare. Och jag tycker att hela truppen här har visat vilken bredd det är på svensk elitorientering just nu. 

Herrar, stafett, Student-VM

1. Sverige 1 (Andersson, Ridefelt, Sjöberg) 93:30
2. Tjeckien +0:26
3. Schweiz +0:50
4. Storbritannien +2:23
5. Finland +4:04
6. Norge +4:37
7. Frankrike +5:25
8. Sverige 2 (Wängdal, Ivarsson-Sandberg, Högstrand) +5:30

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter