Svensk Orientering logotyp
11.05.2015

Livelox - ett nytt analysverktyg för orientering

Orientering
Nu lanseras Livelox - en tjänst som enkelt spelar in och spelar upp GPS-rutter, både i realtid och för analys i efterhand.

Inledning

Livelox är en tjänst som låter dig spela in och jämföra dina idrottsaktiviteter med vänner, familj och medtävlare. Tjänsten är framtagen av Knowit Uppsala AB i samarbete med Svenska Orienteringsförbundet (SOFT) och O-Ringen. Syftet med tjänsten är att orienteraren, från landslags- till motionsorienterare, på ett enkelt sätt kan få en analys av GPS-rutter från träningar och tävlingar och dessutom ha möjlighet att jämföra sin rutt med andra orienterare. Det är spännande, intressant och lärorikt på en och samma gång!

Du spelar in din rutt i realtid med hjälp av en mobilapp, eller så laddar du upp den från din GPS-klocka i efterhand. Rutterna visas på webben via en dator, surfplatta eller mobiltelefon, och kan följas i realtid när de spelas in med mobilappen. Det finns liknande tjänster idag, men det som gör Livelox unikt är kopplingen till andra system som Eventor, OCAD och SOFT:s nya kartdatabas Omaps. Livelox är utvecklat med fokus på enkel hantering och ett minimum av förberedelsearbete.

Olika versioner av Livelox

Det är gratis att spela in och ladda upp rutter, att titta på sin egen rutt och att ladda upp kartor och banor. Vill man däremot jämföra sina rutter med andras behöver man köpa en prenumeration. Det finns två typer av prenumerationer: klubbprenumeration och personlig prenumeration. Klubbprenumerationen ger alla klubbens medlemmar tillgång till rutter på träningar som klubben anordnar. Vill man titta på rutter från tävlingar på distriktsnivå eller högre krävs en personlig prenumeration.

Klubbverksamheten till att börja med

Den första versionen av Livelox som släpps våren 2015 fokuserar på träningsverksamheten i klubbarna. SOFT har i samarbete med Knowit Uppsala AB tagit fram en subventionerad klubbprenumeration som gäller för klubbarnas träningsverksamhet. Klubbprenumerationen är prissatt efter samma modell som Sverigelistan, d v s efter antal aktiva medlemmar i klubben baserat på statistik från Eventor.

Livelox på tävlingar från och med O-Ringen i Borås

Livelox kommer att testas på några nationella tävlingar under våren för att trimma in systemet i tävlingssammanhang. Den stora premiären blir O-Ringen i Borås, där systemet ska klara av 5000 samtidiga deltagare. Livelox kommer att hämta tävlingsinformation i form av klasser och resultat från Eventor, vilket gör det enkelt att administrera klubbens tävlingsarrangemang och därmed erbjuda Livelox till deltagarna.

Det finns också en rättviseaspekt förknippad med GPS-uppföljning i realtid. Deltagarna ska givetvis inte ges möjlighet att se banan i förväg. I Livelox finns möjligheten att låta karta och banor vara dolda fram till en viss tidpunkt, t ex till sista deltagaren har startat.

Mer information

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter