Svensk Orientering logotyp
01.05.2017

MTBO-säsongen igång (1)

Mountainbikeorientering
Medan orienteringslöparna kämpade om framskjutna tiomila-placeringar i Göteborg så tog mountainbikeorienterarna färjan över till Fredrikshamn för det traditionella uppstartslägret.

Campens centralort var detta år Fjerritslev beläget i norra delarna av Jylland vid Jammerbugten. Lägret startade med en nattorientering på onsdagen. Natt som MTBO är alltid en utmaning och i synnerhet då det är som start på säsongen. Därefter följde tre medeldistanstävlingar torsdag-lördag med träning på eftermiddagarna.

Campen avslutades på söndagen med en långdistans med gemensam start. Trots att lägret låg ganska sent på våren så var det liksom i Sverige långt ifrån några vårtemperaturer. Men som tur var kom väldigt lite nederbörd vilket gjorde de flesta fina cykelstigar snabba och lättcyklade.

Eliten tog campen som värdefull träning

Även om det tävlades varje dag så var inte resultaten i fokus för de elitåkare som var på plats. Istället handlade det mycket om att få till flyt i orienteringen och börja få upp tävlingstempot i cyklingen. Under årets camp saknades också många åkare från starka länder som Italien, Österrike, Ryssland med flera vilket gör ytterligare svårt att värdera olika prestationer.

Men Sverige hade i alla fall en stor elittrupp på plats där många säkert är nöjda med flera eller enstaka insatser. En av dessa är Marcus Jansson som tycker att han fick de besked han hade förväntat sig.

- Grundformen känns bra och några lopp var helt okey även om det saknas mycket vad gäller farten i både orienteringen och själva cyklandet, säger Marcus.

Masters tävlade om poäng

I MTBO så är man från 35 års ålder Master (dvs veteran). Internationellt finns en inofficiell ”världscup” för Master där Danmarkscampen detta år innehöll två deltävlingar – på torsdagen och lördagen. Sverige är en stark nation vad gäller mastersklasserna och under de två dagarna radades det upp såväl segrar som andra framskjutna placeringar. Totalt blev det fjorton svenska segrar på de två tävlingsdagarna.

Nästa års camp på Själland

Nästa års camp är redan bestämd både till plats och tid. Den 9-13 maj äger den rum i trakterna kring Hilleröd norr om Köpenhamn. Enkelt och smidigt att ta sig med färja från Helsingborg. Även vid detta tillfälle kommer Masters Series att ingå med en eller flera deltävlingar.  

Mer info kan du så småningom hitta på arrangörernas hemsida

 

RELATERADE NYHETER

220720 Masstart Sebastian Svärd Bild 3 Malin Dunfors
Full fart mot EM i Polen - här är MTBO landslaget 2024
Signe Feil, Sundsvalls OK från svenska cupen under 2023
Här är programmet för svenska cupen i MTBO 2024
Rasmus Nordgren cyklar på en stig genom skogen i Haninge.
Nordgren och Gustafsson cupvinnare
Fler nyheter