Mycket starkt startfält i helgens PreO-landskamp
13.05.2015

Mycket starkt startfält i helgens PreO-landskamp

Precisionsorientering
I helgen avgörs den traditionella PreO-landskampen i Bohuslän. Intresset för denna tävling har vidgats och det är inte längre enbart en nordisk landskamp.

I år kanske intresset är större än vanligt eftersom det även blir en försmak av VM nästa år. Förutom ett brett deltagande från de nordiska länderna så omfattar startlistan deltagare från Storbritannien, Italien, Tjeckien, Slovakien och Japan.

Vid VM har varje land ett begränsat antal deltagare medan det i denna tävling är en mycket bredare representation från de nordiska länderna. Med tanke på att Norden dominerar TrailO på internationell nivå så kan man därför säga att startfältet vid landskampen till och med är starkare än på VM.

I helgen deltar hela sju före detta världsmästare.

Sverige ställer upp med två mycket starka lag. Det är alltid svårt att gradera och ta ut lagen eftersom alla är så jämna. Därför har landslagsledningen denna gång helt gått på rankingen. Samtliga är mycket rutinerade men det finns ändå en landslagsdebutant i Christian Tingström som så sent som i helgen sprang 10-mila för GMOK:s förstalag.

Landskamp-2014

Fjolårets segrande lag, Sverige 1 (övre raden) och Sverige 2 (nedre raden) som tog andraplatsen.

Finlands förstalag är mycket starkt med två f.d. världsmästare och en debutant i Miia Turto som gör pappa Jari sällskap i förstalaget.

Vi skall absolut inte glömma Norges förstalag med Martin Jullum i fronten men också där den mest rutinerade av alla orienterare i helgen, nämligen gamle storlöparen Sigurd Dæhli som debuterade i landskampen i fjol och tycker att PreO är en fantastiskt kul form av orientering.

Kampen kommer att bli hård i de bohuslänska markerna och vem kommer hem med det åtråvärda vandringspriset?

RELATERADE NYHETER

Söndagens tävling vid ett gammalt kalkbrott, där de tävlande fick gå uppe på kanten och spana ner mot höjdformationerna och skärmarna nedanför.
Säsongen i PreO är äntligen igång
Foto från PreO stafett SM 2023
PreO Dag-SM och Tempo-SM i Norge 2024
Preo Stafett SM 15 Okt 2023 Hugo Mattsson 9817
Här är programmet för Svenska cupen i PreO 2024
Fler nyheter