13.07.2023

Nära en svensk medalj på herrarnas långdistans

Orientering
Det blev favoriternas kamp när Norges Kasper Fosser till slut stod som segrare på långdistansen efter en tuff duell mot schweizaren Matthias Kyburz.

Kasper Fosser visade återigen att han är världens bästa orienterare när han presterade ett, enligt honom, perfekt lopp. Men det har inte varit en spikrak väg till VM-guldet med skadebekymmer i vår.

– Ju mer motgång man har, ju bättre känns det när man får till det. Det var inte så många veckor sedan jag funderade på att gå ”All-in” på medeldistansen. Men det har känts bra fysiskt så då tog jag beslutet att springa långdistansen också och det är jag otroligt glad för. Detta är det allra största jag upplevt i livet, säger Kasper efter målgång till SVT Sport.

Förutom Kaspers eget VM-guld så fanns det ytterligare skäl att fira då flickvännen Simona sensationellt nog också stod som segrare i damernas långdistans i Flims-Laax. Nu råder det inga tvivel om att detta är orienteringens power couple no. 1.

De svenska herrarna kämpade hårt på den tuffa långdistansen. Bäst var Emil Svensk som öppnade väldigt starkt och fram till den tolfte kontrollen bara låg någon sekund efter den segrande norrmannen. Där gör Emil ett misstag på dryga två minuter vilket kostade honom bronsmedaljen. Emil bjöd dock verkligen på dramatik när han spurtade i mål på exakt samma tid som ledande tjecken Tomas Krivda. Länge fanns det hopp om att det skulle bli delad bronsmedalj, men så smög den unga finländaren Olli Ojanaho in och knep sista platsen på pallen bara 14 sekunder före Svensk som slutade på fjärdeplats.

– Det är egentligen helt otroligt att det blir samma tid efter så lång och tuff bana. Jag förstod att det var tight så jag gjorde allt jag kunde på slutet, säger han till SVT Sport.

Bakom Emil hittar vi VM-debutanten Simon Imark som gjorde ett stabilt lopp och slutade på en fin tolfte plats. Sist startande Isac von Krusenstierna blev 21:a bara sekunder före den regerande Europamästaren Martin Regborn som inte hade någon bra dag i skogen. Vid intervjubåset hos SVT Sport hör vi en besviken Regborn.

– Det fanns ingenting i kroppen, det var helt tomt. Jag behöver känna mig pigg för att orienteringen ska funka, så det har blivit några små missar men jag har inte kunnat stå på utför. Det var riktigt dåligt det här, det är under all kritik, säger Martin till SVT Sport.

Martin berättade också att han haft problem i de sista förberedelserna med en matförgiftning för två veckor sedan och inte kunnat träna som han velat. Nu väntar en välförtjänt vilodag för löparna innan medeldistansfinalen på lördag.

Resultat VM-långdistans:

  1. Kasper Fosser, NOR, 1.33.06
  2. Matthias Kyburz, SUI, 1.33.57
  3. Olli Ojanaho, FIN, 1.37.37
  4. Emil Svensk, SWE & Tomas Krivda, CZE, 1.37.51

12. Simon Imark, SWE, 1.44.55
21. Isac Von Krusenstierna, SWE, 1.49.38
22. Martin Regborn, SWE, 1.49.49

 


Se alla resultat här

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter