Svensk Orientering logotyp
10.10.2015

Norsk seger i 25manna

Orientering
Norska Halden återtog titeln som ”Världens bästa orienteringsklubb” när de vann 25mannastafetten. Stora Tuna med starkt avslutande Tove Alexandersson slutade tvåa.

367 lag med 25 löpare i varje fanns på plats när årets upplaga av 25manna som avgjordes i Lövsättra norr om Stockholm.
Norska Halden, som vann tävlingen 2012 och 2013, var huvudfavorit och laget fanns med i täten genom hela stafetten. Lag var loss när de fem parallella sträckorna (fyra löpare på varje sträcka men olika banor) var avklarade.
På näst sista sträckan hämtades dock Haldens Olav Lundanes in av IFK Göteborgs Eskil Kinneberg, och ut på slutsträckan stack de båda klubbarna gemensamt.
Men ganska tidigt på slutsträckan gick Mari Fasting loss:
- Det tog några kontroller innan jag kom in i orienteringen. Men när jag väl gjorde det flöt det på riktigt bra. Detta är en väldigt kul och rolig tävling för klubben. Det är prestigefyllt att vinna. Jag är väldigt glad att vi lyckades återta segern, säger Fasting.
Norsk seger alltså; men där bakom var det fem svenska lag i rad. Och bäst av de blågula var Stora Tuna. Tove Alexandersson som för en vecka sedan vann världscupen gick ut på femte plats. Men Alexandersson plockade lag efter lag och sprang i mål som tvåa:
- Jag har gjort ett riktigt bra lopp. Det flöt på hela vägen. Kul att det räckte hela vägen till andraplatsen, säger Alexandersson.
Fjolårsvinnarna Lidingö slutade trea.

Resultat: 1) Halden, 304.31, 2) Stora Tuna, +1.24, 3) Lidingö, +2.17, 4) IFK Göteborg, +3.26, 5) Göteborg-Majorna, +3.33, 6) Södertälje-Nykvarn, +5.15.