Svensk Orientering logotyp
01.09.2014

Ny tung höst för Jansson – ännu en operation diskuteras: "Känns jättetufft"

Orientering
I början av oktober avgörs världscupen i Schweiz, men totalfyran Helena Jansson saknas i den svenska truppen. ”Jag måste få ordning på mina fotproblem och det kan krävas en ny operation”, säger den svenska orienteringsstjärnan.

Förra året opererade hon båda fötterna och har sedan dess följt en rehabiliteringsplan. Successivt ökade hon belastningen in mot sommarens VM i Italien, men med ökad belastning kom även ökade problem.

I förra veckan undersöktes Helena Janssons fötter med magnetkamera, och nu diskuteras ett nytt ingrepp.

- Det är högerfoten som inte är bra. Det handlar om fästet på hälsenan och det är samma smärta och problematik som före operationen för ett år sedan, säger Jansson, som i mitten av september träffar en specialist och fattar definitivt beslut om det blir ett nytt ingrepp eller inte.

- Det känns inte alls bra. Jag gjorde verkligen ett gediget rehabiliteringsarbete efter operationen och oavsett om det blir en ny operation eller inte väntar ytterligare en höst fylld av en massa hårt arbete istället för en massa orientering och glädje. Det känns jättetufft.

Har du någon gång funderat på att lägga av?

- Ja, självklart. Varje gång sådana här situationer uppstår måste jag fundera kring mitt idrottande och väga för- och nackdelar mot varandra. Jag känner att jag måste göra ett aktivt val; vill jag hålla på med det här? Återigen är svaret ja. Jag älskar orientering så mycket.

Att springa världscupsavslutningen i Schweiz var aldrig aktuellt?

- Att jag står över nu är en investering för framtiden. Nu väljer jag att försöka få det här helt bra inför de kommande årens VM.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter