Svensk Orientering logotyp
25.07.2016

Nya intressanta namn i toppen på MTBO:s första etapp

Mountainbikeorientering
Den inledande sprinten gjorde inga deltagare besvikna. Rörbäcksnäs bjöd på snabba banor, intensiv orientering och ett fantastiskt sommarväder. Och enligt arrangörerna så ska det bli ännu roligare stigar och orientering i morgon på medeldistansen.

Huvudklasserna bjöd på två nya namn i toppen; Henrik Olofsson, OK Kompassen segrade i H21 och Mervi Pesu, Hiiltomiehet vann i D21. Även om de båda segrarna inte tävlat så flitigt i MTBO och därmed inte är så kända har de ändå en gedigen bakgrund för att kunna konkurrera på hög nivå.

Inga perfekta lopp av segrarna

Henrik tävlar, trots sina 38 år, fortfarande i H21 och konkurrerar med de bästa i Skåne i orienteringslöpning. Dessutom cyklar han en hel del, både racer och mtb, även om han inte tävlar i den idrotten. Loppet idag var ett bra lopp även om det inte var perfekt. ”Det blev tre mindre orienteringsmisstag som tillsammans kostade en dryg minut” säger Henrik.

Mervi har å sin sida nyligen tävlat på yppersta världsnivå i Skidorientering och har där några individuella mästerskapsmedaljer. Hon cyklar också en hel del och var dessutom med på ett av de allra första världsmästerskapen i MTBO för drygt 20 år sedan. Liksom Henrik har inte Mervi gjort något perfekt lopp då det blev både en vägvalsbom och ett orienteringsmisstag som tog en dryg minut. Men det kan bli tufft för Mervi att behålla sin ledning allteftersom dagarna går då hon på O-ringen dubblerar och även springer. ”Tur med en vilodag på onsdag då det hela ska avgöras i jaktstarten för MTBO” säger Mervi.

Intressanta namn jagar ledarna

Närmast bakom dessa två ledare jagar flera intressanta namn. I D21 kom Elvira Larsson, Ryda SK 2:a och Sara Forsgren,  OK Nolaskogsarna 3:a. H 21 var Marcus Wadell, Ulricehamns OK endast fem sekunder efter och tätt därpå följer Rasmus Folino Nielsen, FIF Hilleröd och Anders Frisk, Attunda OK.

MTBO lockar alltfler intresserade.

Förutom hårda kamper i huvudklasserna så samlade också tävlingarna ett mycket stort antal deltagare då många anammat att anmäla sig till de öppna klasserna. Totalt startade 592 åkare och då är man uppe i ungefär samma nivå som vilodagen (för orienteringslöparna) samlade i Skåne 2014. Och då var det även Världscup vilket lockade ett rekordstort internationellt deltagande på O-ringen. Så helt klart fortsätter MTBO i Sverige att växa och samlar allt fler intresserade.

Här hittar du alla resultaten från etapp 1 i MTBO i Rörbäcksnäs.

RELATERADE NYHETER

220720 Masstart Sebastian Svärd Bild 3 Malin Dunfors
Full fart mot EM i Polen - här är MTBO landslaget 2024
Signe Feil, Sundsvalls OK från svenska cupen under 2023
Här är programmet för svenska cupen i MTBO 2024
Rasmus Nordgren cyklar på en stig genom skogen i Haninge.
Nordgren och Gustafsson cupvinnare
Fler nyheter