Svensk Orientering logotyp
25.08.2016

NYTT GULD FÖR TOVE

Orientering
Andra VM-guldet på tre dagar för Tove Alexandersson. I dag vann hon långdistansen efter att ha passerat ryskan Natalia Gemperle på slutkilometrarna: - Det känns fantastiskt, säger Alexandersson.

Tove Alexandersson fortsätter att samla guld. Vid EM i Tjeckien vann hon både medel- och långdistans, hennes två första internationella seniorguld i orientering.

Och framgångarna har bara fortsatt nu vid VM i Bohuslän. I tisdags vann hon medeldistansen, och i dag kom det andra raka VM-guldet.

Men det var en tuff kamp på den elva kilometer långa banan.

Det väntade en rejäl långsträcka mellan den första och andra kontrollen. Ryskan Natalia Gemperle valde ett rejält runtvägval, men det visade sig vara lyckosamt för den löpstarka ryskan. Alexandersson gick mer rakt på kontrollen men gjorde ett litet misstag, hennes enda på hela banan.

- Jag stannade till vid första kontrollen och tyckte att jag hittade ett stråk som såg bra ut. Det var ganska rakt på. Tyvärr genomförde jag inte sträckan riktigt som jag hoppats. Så jag tappade lite där., säger Alexandersson som kände sig sliten i benen efter medeldistansen.

Trots det plockade den 23-åriga svenskan ju längre loppet led.

Vid varvningen med tio minuters löpning var svenskan tre sekunder bakom Gemperle.

- Jag är glad att det var en kort men orienteringsteknisk sista slinga och det passade mej bra. Men jag vet att det är bra tekniskt, säger Alexandersson som höll ihop avslutningen på ett imponerande sätt.

Hon vann med 26 sekunders marginal före Gemperle:

- Jag är otroligt glad. Det har varit en fantastisk vecka. Nu ska jag ladda om inför stafetten på lördag. Jag ser väldigt mycket fram emot den, säger Alexandersson.

Noterbart är att de svenska damerna inte vunnit VM-stafetten sedan 2004, senaste gången mästerskapet avgjordes på hemmaplan.

Övriga svenskor slutade Lina Strand (14), Emma Johansson (15) och Anna Bachman (18).

Herrtävlingen pågår.

 

Damer: 1) Tove Alexandersson, Sverige, 86.24, 2) Natalia Gemperle, Ryssland, +0.26, 3) Anne Margrethe Hausken Nordberg, Norge, +2.01.

Övriga svenska placeringar: 14) Lina Strand, +11.20, 15) Emma Johansson, +12.34, 18) Anna Bachman+.13.35.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter