Svensk Orientering logotyp
27.07.2016

O-Ringen del av framtida världscupen

Orientering
Under onsdagen presenterade O-Ringen och Internationella orienteringsförbundet (IOF) ett avtal som gör O-Ringen till en permanent del av IOF:s kommande världscup.

Avtalet gäller O-Ringen Höga Kusten 2018 och innehåller samtidigt en avsiktsförklaring om att O-Ringen ska vara en stående del av den världscup IOF just nu formar.

- Många världslöpare uppskattar och återkommer år efter år till O-Ringen och vi vill kunna erbjuda dem en tävling på hög nivå med konkurrenskraftigt motstånd, säger Henrik Boström, vd i O-Ringen AB. Tillsammans med IOF kommer vi att kunna skapa en upplevelse i världsklass för både löparna och den stora publik som finns på O-Ringen.

- IOF ser att världscupen måste utvecklas och förbättras, säger Tom Hollowell, generalsekreterare på IOF. Målet är att skapa en världscup där alla deltävlingar håller samma kvalitet, så att vi ökar intresset både för aktiva, media och publik. Vi är väldigt glada över att O-Ringen har beslutat att vara en del av denna strävan. O-Ringen är en av världens största tävlingarna och en naturlig partner när vi utvecklar världscupen.

Världscupen kommer att bestå av tre deltävlingar där den första avgörs i samband med EM (EOC) i Schweiz 5-13 maj 2018. Den andra rundan går under O-Ringen Höga Kusten 21-27 juli 2018 och den avslutande delen avgörs i Østfold, Norge som ett för-VM inför VM som går där 2019.

Just 2018, året när O-Ringen får sin nya världscupsstatus, avgörs O-Ringen och VM väldigt nära i tid.

- Alltid när man ska genomföra en förändring i internationellt och nationellt program så tar det lite tid. Vi börjar 2018 och när vi svänger in framåt -19 och -20 så kommer det att bli jättebra, säger Henrik Boström.

Svenska Orienteringsförbundet, som äger O-Ringen AB, ser mycket positivt på den aktuella utvecklingen. Förbundschef Susanne Söderholm sitter med i den internationella grupp inom IOF som utreder hur framtidens världscup och VM kan utformas för att tävlingsprogrammet ska bli så bra som möjligt.

- O-Ringen är ett flaggskepp för svensk orientering och att tävlingen nu även blir en del av den framtida världscupen ökar bara statusen ytterligare. SOFT ser bara fördelar med utvecklingen som kan innebära ett bättre tävlingsschema för de elitaktiva samt att medias intresse för O-Ringen skruvas upp ytterligare, säger Susanne Söderholm.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter