Svensk Orientering logotyp
25.05.2016

Öberg redo för comeback: "Försöker bara leva min dröm"

Orientering
Peter Öberg har inte representerat Sverige sedan världscupen i Turkiet 2014. På torsdagens EM-kval i medeldistans står veteranen från Stigtomta åter på startlinjen i blågula kläder. "Det här känns härligt!" säger 36-åringen.

Peter Öberg har haft en rejäl timeout från landslaget. Dels på grund av skador, dels för att ägna mer tid åt familjen. Nu är han tillbaka. Landslagscomebacken sker i medelkvalet i tjeckiska Horni Udoli, 25 kilometer från EM:s centralort Jesenik.

- Det känns bra! Jag är laddad, förberedd och vet hur jag ska attackera det.

Du kom hit för snart en vecka sedan - hur har du använt tiden här i Tjeckien?

- Jag har varit och hejat på tävlingarna, sugit in atmosfären. Men sedan har jag varit ute i terrängen och tränat, allt för att se vad som väntar och för att öva in tekniken. Det är framför allt det. Rent fysiskt kan jag vara var som helst.

Vad menar du med det?

 - Det skulle egentligen vara lättare att förbereda sig fysiskt någon annanstans. Det är ganska långa backar här, lite längre än hemma. Men jag har framför allt tagit tillfället i akt, nu när jag är på plats, att öva på de tekniska bitarna, titta hur kartorna ritas och försökt lära de där små nyanserna som finns i varje orienteringsterräng.

Sedan du tog en timeout från landslaget har det funnits en långsiktig och målmedveten satsning mot hemma-VM 2016 - känner du att allt går enligt plan?

- När jag slutade - jag hoppade ju av landslaget skadad - så kände jag omedelbart att jag inte ville att det skulle sluta så där. Så jag hade direkt en dröm om VM i Bohuslän. Och sedan har jag liksom bara levt efter den drömmen på något sätt. Jag tycker om att träna, jag tycker om att se hur långt jag kan nå. Men jag har samtidigt en familje- och arbetssituation som gör att det går i ett på något sätt, men jag försöker bara leva min dröm. Första steget var att komma tillbaka igen. Det känns otroligt kul att jag lyckades göra det. Och sedan fortsatte jag träna och blev bättre - kul! - och sedan sprang jag EM-testerna och det gick så bra att jag blev uttagen hit.

- Jag har väl egentligen ingen utstakad väg som går rakt mot ett VM-guld, utan det är snarare en dröm som jag lever efter, där det ingår mycket annat kul i livet. Det här känns härligt.

Om vi pratar EM specifikt - vad är du nöjd med?

- Jag vill springa rätt och få ut den kapaciteten jag har. När jag sprang EM-testerna visste jag inte hur jag låg till nationellt, men jag fick ett bra kvitto att jag hängde med. Nu är det internationellt för första gången på länge, så jag har väl lite svårt att veta hur långt det ska räcka. Först och främst: jag vill få ut det jag har och kunna sitta nöjd med mitt lopp. Kommer jag topp-tio skulle jag vara nöjd, det skulle jag helt klart vara. Men jag kommer att kämpa för högre än så.

 

Torsdagens medelkval startar 15.00 och Sverige kommer till start med följande löpare:

Tove Alexandersson, Stora Tuna OK
Anna Bachman, IFK Lidingö
Sara Hagström, Falköpings AIK OK
Helena Jansson, OK Ravinen
Emma Johansson, Domnarvets GoIF
Lina Strand, Göteborg-Majorna OK

Gustav Bergman, OK Ravinen
Jonas Leandersson, Södertälje-Nykvarn
Albin Ridefelt, OK Linné
Johan Runesson, Göteborg-Majorna OK
Oskar Sjöberg, OK Linné
Peter Öberg, OK Hällen

Här hittar du arrangörens hemsida med mer info om tävlingarna

Här hittar du alla starttider i medelkvalet

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter