Ökat intresse för svensk orientering: "En mycket trevlig trend"
25.06.2014

Ökat intresse för svensk orientering: "En mycket trevlig trend"

Orientering
Svensk orientering är på rätt väg. Färsk statistik visar att kurvorna pekar uppåt både gällande antalet starter och antalet tävlingar. ”Jättekul! Vi orienterar alltmer och samtidigt tar vi allt större plats i tv”, säger förbundschef Susanne Söderholm

Blickar man många år tillbaka i tiden kan man konstatera att orienteringssporten, liksom många andra klassiska konditionsidrotter, har tappat lite mark. Andra, betydligt roligare siffror dyker upp när man granskar utvecklingen gällande antalet starter de senaste åren.

En studie av tävlingsstatistiken för vårtävlingar 2011-2014 (*) visar att allt fler anmäler sig till tävlingar och att även tävlingarna ökar stadigt i antal (se grafen nedan).

statistik starter och tävlingar

- En mycket trevlig trend, och när vi nu ångar på mot ett hemma-VM 2016 och har fortsatt stora internationella framgångar finns det inget som talar för en stagnation, säger Susanne Söderholm.

Svenska Orienteringsförbundet har även tittat på hur den mediala situationen utvecklas för svensk orientering. Och även där ser det positivt ut. I synnerhet på tv-sidan, där antalet nyhetsinslag om orientering har fördubblats på två år.

- Intresset för orienteringen tycks öka på flera olika sätt. Det är ett kvitto på att vi gör mycket bra. Det är bara att fortsätta jobba hårt i samma riktning, säger förbundsordförande Lena Larsson.

(*) Tävlingsstatistiken bygger på rapporter i Eventor och antal anmälda. (Även de som anmält sig på tävlingsdagen räknas med).

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter