Svensk Orientering logotyp
16.06.2015

Premiär för orientering på SM-veckan sommar

Orientering
SM i 39 idrotter avgörs mellan 29 juni och 5 juli i Sundsvall och för orienteringen blir det premiär. På programmet står dels den traditionella sprinten, men även sprintstafetten där det ska delas ut medaljer för första gången.

SM-veckan inleds alltså den 29 juni. Men orienterarna startar upp med en mycket intensiv dag redan den 28 juni. Då kommer det att arrangeras kval i både sprint och sprintstafett. I den individuella sprinten kommer det att delas ut SM-medaljer både på junior- och seniorsidan. Från söndagens kval kommer 40 löpare per klass att ta sig till finalerna som avgörs under tisdagen. 40 till final gäller även i sprintstafetten, där kvalet kommer att avgöras i två heat. De 15 bästa lagen i respektive heat går till final. Utöver dessa tar sig även de tio bästa tiderna vidare:

- Vi kommer att köra på samma upplägg som vid VM, alltså fyra löpare i varje lag. Och sträckfördelningen är även den som i VM, alltså kvinna-man-man-kvinna, berättar Tommy Eriksson, ansvarig för stora arrangemang på Svenska Orienteringsförbundet. 

På kvällen den 29 juni är det dags att dela ut de första SM-medaljerna i sprintstafett. De tävlingar som avgörs i centrala Sundsvall kommer att sändas i Sveriges Television. Kommentator för orientering är Jacob Hård tillsammans med expertkommentator Mats Troeng. Här finns sändningstiderna: http://www.svt.se/sport/sandningstider-sm-veckan

All information om SM-veckan sommar finns här: http://www.rf.se/Arbetsrum/SM-veckansommar/ 

Inbjudan till SM Sprint, SM Sprintstafett och publiktävlingar finns i Eventor: http://eventor.orientering.se/Events

Kriterier för SM Sprint individuellt och stafett finns här: http://sm.orientering.se/SMiorientering/Forutsattningarfordeltagare/

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter