Svensk Orientering logotyp
11.11.2014

Projekt ska göra O-Ringen tillgängligt för alla

Orientering
Nu ska O-Ringen bli tillgängligt för alla. Ett stort projekt i Borås finansierat av Allmänna arvsfonden ska skapa möjligheter för personer med fysiska och intellektuella nedsättningar samt synnedsättningar att få testa på orientering.

En ny satsning i Borås är projektet O-Ringen för alla.
Initiativtagare till projektet är generalsekreteraren för O-Ringen i Borås Maria Krafft Helgesson:
- Jag har tidigare jobbat med personer med intellektuella nedsättningar, jag ville ge även den målgruppen möjlighet att testa på orientering, så vi jobbade fram en ansökan som skickades in till Allmänna arvsfonden, berättar Krafft Helgesson i Skogssport som utkommer i dagarna.
Gensvaret från Allmänna arvsfonden blev positivt. 1,4 miljoner kronor anslås för att finansiera två tjänster under ett års tid. Susanne Bäckström och Jan Hilding jobbar nu heltid med detta:
- Vi vänder oss till en målgrupp som behöver extra kognitivt stöd. Det kan vara exempelvis utvecklingsstörning, autism, motoriska nedsättningar eller synnedsättning. Kort sagt personer som har svårt att ta till sig talad eller skriven information, säger Susanne Bäckström och kollegan Jan Hilding fyller i:
- Man kan säga att det finns två huvuddelar i detta. Det handlar dels om att ge möjligheter för personer som tidigare inte kunnat delta i O-Ringen att kunna vara med. Men det handlar också om att två områden ska göras permanenta för orientering för den här målgruppen. Borås stad finns med som en viktig del i projektet.
Förhoppningen är att 200 personer ska delta i flex-o som är namnet på orienteringsmomentet:
- Det kommer att finnas många valmöjligheter för våra deltagare. De kommer att få välja hur många och vilka kontroller som ska tas. Det kan ju vara så att en kontroll var så rolig att någon vill stämpla där både två och tre gånger, då ska man få göra det. Sedan sker målgången på samma plats som för de som springer de traditionella banorna i O-Ringen, säger Bäckström i Skogssport.
Ett längre reportage om O-Ringen för alla finns i senaste numret som utkommer i dagarna.

I tidningen kan du också läsa om:
- Ytterligare tre nya breddprojekt i landet. En orienteringslekplats, en precisionsorienteringssatsning och ett integrationsprojekt.
- Häng med på ett hektiskt Halikko-dygn.
- Läs nye IOF-chefen Tom Hollowells tankar om hur den internationella orienteringen ska utvecklas.
- Markfrågan som ständigt är aktuell inom orienteringen. Läs om Stockholmsorienteringens utmaningar i takt med att staden växer.
… och en hel del mera.
Dessutom medföljer det uppskattade Tävlingsprogrammet 2015.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter