Svensk Orientering logotyp
12.10.2013

Punktering förstörde för Thomasson

Mountainbikeorientering
En punktering tidigt i loppet förstörde Cecila Thomassons chanser att ta hem världscupen i MTB-orientering. Nu slutade den svenska medaljdrottningen tvåa, fem poäng efter Finlands Marika Hara. "Naturligtvis är jag besviken när jag var så nära att ta hem hela cupen", säger Thomasson.

- Med lite distans till dagens lopp måste jag ändå vara nöjd med andra platsen i totalen, säger Cecilia Thomasson.
Tjejernas världscup kom att avgöras i den absolut sista deltävlingen. På programmet stod långdistans vid Atlantkusten i Portugal ­ drygt tre mil cykelåkning med 20 kontroller. Men redan på väg till fjärde kontrollen gick luften ur för svenskt vidkommande.
Säsongens första punktering drabbade Cecilia Thomasson.
-­ Jag måste ha kört på något riktigt vasst föremål och fick lov att stanna och sätta i ny slang. Bytet gick inte så där snabbt som man kanske önskar och där försvann säkert åtta-tio minuter.
- Det är så pass tufft att drabbas man av en punktering vet man att chansen till en absolut topplats är borta. Jag försökte verkligen hålla ihop loppet.
Men banan var ganska lätt och platt och då är det svårt att köra in tid.
Nu gick totalsegern i världscupen till Marika Hara som slutade trea i lördagens långdistans. För Cecilia Thomasson blev det en 14:e plats, säsongens sämsta placering för 32-åringen från Östersund som radat upp topplopp under en fantastisk säsong.
VM-guld i sprint, VM-brons i lång, EM-guld i lång och EM-silver i medel. Och nu en andra plats i världscupen. Så bra har aldrig någon svensk kört tidigare.
Även i herrklassen fortsätter svenskarna köra bra. Oskar Lund tog nu en 20:e plats i långdistansen.
Världscupen avslutas på söndagen med en mixstafett, där svenskarna har goda chanser att ta en fin placering.

Damer (32,3 km/480 meter/20 kontroller): 1) Susanna Laurila, Finland 1.35,55, 14) Cecilia Thomasson 1.48,08 25) Kajsa Engström 2.07,28.
Herrar (44,6 km/760 m/24 kontroller): 1) Krystof Bogar, Tjeckien 1.51,28 20) Oskar Lund 2.04,42 33) Linus Karlsson Mood 2.14,08

RELATERADE NYHETER

220720 Masstart Sebastian Svärd Bild 3 Malin Dunfors
Full fart mot EM i Polen - här är MTBO landslaget 2024
Signe Feil, Sundsvalls OK från svenska cupen under 2023
Här är programmet för svenska cupen i MTBO 2024
Rasmus Nordgren cyklar på en stig genom skogen i Haninge.
Nordgren och Gustafsson cupvinnare
Fler nyheter