Svensk Orientering logotyp
05.07.2017

Redo för nya utmaningar

Orientering
TV+TEXT: Tove Alexandersson vann långdistansen. För Helena Jansson gjorde ett stort misstag på den åttonde kontrollen att alla medaljmöjligheter spolierades: "Trots det hittar jag mycket positivt att ta med mig till medeldistansen", säger Jansson.

Det är dagen efter på det svenska lagets boende i ”skogen” några mil söder om Tartu. Dagen efter långdistansen. Några avslappnade timmar innan de sista förberedelserna inför morgondagens medeldistans drar igång på allvar.

Samtliga fyra svenska damer som springer har redan tävlat i detta VM. Lina Strand (guld i sprintstafett och tolva i sprinten), Helena Jansson har även hon guld och tolfteplats som facit (hennes tolva kom i långdistansen), Emma Johansson var sexa på långdistansen och Tove Alexandersson vann som bekant sitt andra raka långdistansguld i tisdags.

Nu är hon på jakt efter sitt andra raka medeldistansguld:

-  Jag ser jättemycket fram mot medeldistansen. Jag tycker att jag kunnat återhämta mig ganska bra efter långdistansen. Men det blir väldigt intensivt efter ett guld. Först är du ensam väldigt länge i skogen och sedan efter målgång blir det mycket som händer, säger Alexandersson.

Vad kommer att avgöra på medeldistansen?

- Det kommer att vara grönt och detaljrikt och det gör att det blir svårorienterat. Det är många som har den fysiska kapaciteten, därför kommer det orienteringstekniska att bli väldigt avgörande.

Helena Jansson vann VM-guld på medeldistans 2011, och i den senaste världscuptävlingen på medeldistans (Finland i maj) vann hon.

- Det är klart att det är skönt att ha med mig att jag vet att jag lyckats tidigare på medeldistans. Det handlar om att verkligen vara koncentrerad hela vägen och att följa den plan som jag har. Långdistansen blev ju inte alls som jag ville, men jag fick bekräftelse på att jag känner mig trygg i terrängen, min teknik fungerade och det gäller även min taktik, när jag väl höll mig till den, säger Jansson.

Helena Jansson gjorde ett till stora delar bra långdistanslopp, med ett enda undantag. Vid den åttonde kontrollen gjorde hon enligt sin egen beskrivning ”mitt livs fetaste mästerskapsmisstag”, en miss som kostade sex minuter:

- Jag hade haft en okej inledning på loppet. Orienteringen funkade bra. På väg mot åttan såg jag Karolin Ohlssons rygg och tog ett impulsbeslut på att springa ikapp Karro och sedan börja orientera igen efter det. När jag väl kom ikapp henne så litade vi på varandra i stället för att orientera själva. Den estniska terrängen är inte så förlåtande och att läsa in sig när du inte har 100 procent koll är otroligt stort. Så impulsbeslutet fick ödesdigra konsekvenser för mig. Det var verkligen overkligt när jag var där ute i skogen. Jag brukar inte göra sådana misstag, så jag visste inte hur jag skulle agera. Det var tusen tankar som for igenom huvudet. Men nu har jag lagt det där loppet bakom mig och blickar framåt mot morgondagen, säger Jansson.

11.00 startar torsdagens tv-sändning på TV12 och C More Live. 

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter