Svensk Orientering logotyp
27.05.2017

Regborn vinnare i Finland - fantastisk laginsats av herrarna

Orientering
Först slog de svenska damerna till med två pallplatser. Någon timme senare stod de blågula herrarna för en kalasuppvisning: Två svenskar på pallen och samtliga åtta svenskar bland de 14 bästa. - Jag har inte fattat detta än, säger Martin Regborn.

De svenska herrarna svarade för en fullständigt enastående insats vid medeldistansen i Lojo. I konkurrens med hela den övriga världseliten slog sig hela åtta svenskar in bland de 14 bästa.
Och mest bråttom av alla hade Martin Regborn som i en i övrigt mycket tät resultatlista vann halvminuten före Olav Lundanes, Norge:
- Jag gjorde mitt enda misstag på den sista kontrollen. Men jag la nog bara fem sekunder där. I övrigt var det riktigt bra. Det var faktiskt lite enklare tekniskt än vad vi hade väntat oss på förhand. Det var bara på den första kontrollen som det var lite grönt, sedan var det öppet och fint, säger Martin Regborn som tog karriärens första seger i världscupen.
Hagabylöparen har sedan tidigare haft sina största framgångar i sprint och långdistans, men har tagit stora kliv i medeldistansen, vilken han bland annat visade genom att vinna de svenska VM-testerna i Estland förra veckan.
- Jag vet att formen är bra just nu. Och jag fick positiva svar på sprinten i torsdags. Så det var bara att fokusera på att ta kontrollerna.

Vad är förklaringen till dagens fantastiska svenska laginsats?
- Jag tycker att det märkts under hela våren att det är väldigt hög standard på det svenska laget. Sedan är detta en terräng som påminner om hur det ser ut hemma och det gör att det passar oss väldigt bra, säger Regborn som var i ledningen genom hela loppet, bortsett från till den fjärde och den femte kontrollen. Dit var William Lind snabbast.
Och Lind höll ihop loppet på ett väldigt bra sätt och tog karriärens tredje pallplats när han slutade trea.
- Jag tror att jag tog fel vägval på en sträcka där jag gick ner och sprang väg. Men jag har kört vad jag kunnat och genomfört sträckorna på det sätt som jag önskat, säger Lind som var fyra sekunder snabbare än femman Albin Ridefelt.
Gustav Bergman slutade sexa, Oskar Sjöberg åtta, Emil Svensk och Johan Runesson delade tionde plats och Jonas Leandersson slutade 14:e.

Dagens seger betyder att Martin Regborn kommer att gå ut först i morgondagens jaktstart. Regborn startar 29 sekunder före schweizaren Matthias Kyburz. Emil Svensk startar som trea, 1.38 bakom ledande Regborn.

Resultat, världscupen, medeldistans, Lojo
Herrar, 5,7 km: 1) Martin Regborn, Sverige, 29.45, 2) Olav Lundanes, Norge, +0.29, 3) William Lind, Sverige, +0.47.
Övriga svenska placeringar: 5) Albin Ridefelt, +0.51, 6) Gustav Bergman, +0.52, 8) Oskar Sjöberg, +1.05, 10) Emil Svensk och Johan Runesson, +1.08, 14) Jonas Leandersson, +1.30.

Utgångsläge söndagens jaktstart: 1) Martin Regborn, Sverige, 2) Matthias Kyburz, Schweiz, +0.29, 3) Emil Svensk, +1.38, 5) Gustav Bergman, +1.53, 8) Albin Ridefelt, +2.07, 10) Oskar Sjöberg, +2.27, 11) Jonas Leandersson, +2.33, 12) Jonas Runesson, +2.41, 13) William Lind, +2.56.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter