Svensk Orientering logotyp
18.09.2014

Regerande SM-mästaren Dahlgren siktar högt – trots dålig uppladdning: "Kapaciteten finns"

Orientering
Ifjol vann han lång-SM i Göteborg. På söndag i Norrtälje är siktet åter inställt på medalj – men Filip Dahlgrens uppladdning har varit allt annat än optimal: ”Nu känns det i alla fall som att jag kommer till start, och jag vet att kapaciteten finns."

Helgen den 20-21 september avgörs Svenska Mästerskapen i långdistansorientering. Tävlingen genomförs med kval på lördagen (första start 10.00) och finaler på söndagen (första start A-final 10.00) och stora delar av landslaget kommer att vara på plats för att kriga om medaljerna.

Anmälda är bland andra fyra färska världsmästare från sommarens VM i Italien: hemmahoppet Annika Billstam och stafettguldmakarna Jonas Leandersson, Fredrik Johansson och Gustav Bergman.

På plats finns även regerande långdistansmästarna Tove Alexandersson och Filip Dahlgren plus en rad andra spännande utmanare.

För Dahlgrens del har de senaste veckorna inneburit en intensiv kamp mot klockan. 26-åringens givna hösthöjdpunkter är lång-SM och världscupsavslutningen i Schweiz i början av oktober, och nyligen såg allting väldigt bra ut. Men sedan började kroppen trilskas.

- Jag tränade på väldigt bra hela augusti, men kanske blev det lite väl mycket. Nu har jag haft skadebekymmer, problem med vänstra sätet, i två och en halv vecka och tvingats till alternativ träning. Det har väl inte blivit den bästa uppladdningen, men efter ett test under onsdagen känns det ändå som att jag kommer till start, säger Lidingölöparen från Närke.

SM-terrängen i Norrtälje är en annan än den i Göteborg, men siktet är definitivt inställt på att plocka ännu en medalj:

- Det här är väl inte min favoritterräng. Den är ganska lik Stockholmsterrängen. Men samtidigt är det mer varierat mellan sämre och bättre löpbarhet, och just variation är något som passar mig. Om jag inte åker på något bakslag nu så vet jag att jag har kapaciteten för medalj – samtidigt som man ska komma ihåg att det just nu finns väldigt många med hög kapacitet på herrsidan. William Lind har haft mycket skadebekymmer men är nu tillbaka, Gustav Bergman har haft en krånglande rygg men är ”back in shape” och sedan har vi ju min klubbkompis Fredrik Johansson, som är en av de tuffaste att slå.

Det är sammanfattningsvis med en viss osäkerhet som Dahlgren beger sig till Norrtälje, men oavsett hur det går är han nöjd med sitt 2014 så här långt.

- Jag följer min långsiktiga plan och känner att jag utvecklas hela tiden. I år var långdistansen på VM det stora målet, och även om det var blandade känslor efter loppet så har det gett mig både mersmak och värdefull erfarenhet.

Dahlgren slutade på tionde plats i VM-debuten i norra Italien. Ett gott resultat, som kunde ha varit ännu bättre.

- Långt in i loppet hade jag chans på topp-6, men det blev tyvärr inte mitt bästa långdistanslopp för i år. Jag fick inte ut allt mentalt. Fysiskt fungerade det bra, med den mentala pressen blev lite större än jag hade tänkt.

Vad tänker du om slutet på 2014 då – och om nästa år?

- Jag är nöjd med min världscupsinsats hittills i år och ser mycket fram emot avslutningen i Schweiz. Just nu är jag 10:a i totalen och även om det blir svårt att plocka placeringar så ska det kunna gå.

- Nästa år är det givetvis VM i Skottland som är det viktigaste målet. Och det känns som att det är ett mästerskap som kommer att passa oss nordiska löpare bättre. Det är lite tyngre terräng, med mycket undervegetation. Samtidigt blir hela säsongen lite enklare att planera, eftersom det inte är något EM. Jag känner mig väldigt trygg i min plan. Det gäller bara att ha tålamod och göra jobbet.

Här hittar du all information om helgens lång-SM, som du följer via speakerljud, liveresultat och GPS-tracking.

Orientering.se bevakar finalerna på plats.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter