Svensk Orientering logotyp
08.01.2015

Ridefelts bästa hittills - sexa i medeln

Orientering
Han hade en tolfteplats som toppnotering i världscupen. Nu ”halverade” Albin Ridefelt detta genom att sluta sexa i dagens medeldistans: "Tempoväxling och noggrannhet är viktigt i den här terrängen och det lyckades jag med", säger Ridefelt.

För andra världscuptävlingen i rad blev det schweizisk seger. I lördagens sprint vann Matthias Kyburz. Den här gången var det Daniel Hubmann som var raskast runt den både tekniskt och fysiskt utmanande banan på 5,2 kilometer.
För svensk del blev det en stabil laginsats, men utan att nå hela vägen upp på pallen. Närmast var Albin Ridefelt som slutade sexa, drygt en halvminut från att ta sig upp på pallen:
- Planen var att jag skulle ta det ganska lugnt i början av loppet för att komma in i orienteringen och göra ett bra tekniskt lopp. Det tycker jag att jag lyckades med. Några småsvängar här och var och sedan tyvärr blev det ett större misstag på en halvminut på den sista svåra kontrollen, säger Ridefelt som berättar om vägen mot den 20:e kontrollen; där flera andra också stötte på bekymmer.
- Det var diffust i det ljusgröna området. Jag tyckte att jag hade bra koll men så såg jag några stenar till höger, så jag vek ditåt. Jag tänkte på väg mot kontrollen att nu gäller det verkligen att få den här sista tuffa kontrollen på ett bra sätt. Det är ett misstag som kan ske när man börjar bli trött, säger Ridefelt som tidigare som bäst varit tolva i världscupen.
Nu blev han sexa, och det i en tuff och utmanande terräng:
- Det var ganska tuff terräng. Det vara bara i den sydligaste delen på kartan som det var öppet och snabblöpt, i övrigt var det områden med sämre sikt. Det gällde verkligen att vara noggrann och tempoväxla för att inte göra några misstag och det tycker jag att jag lyckades med, säger Ridefelt.
Näst bäste svensk blev William Lind som slutade sjua. Även Anton Östlin lyckades slå sig in bland de tio bästa, hans bästa placering i världscupen.

Herrar, 5,2 km: 1) Daniel Hubmann, Schweiz, 31.48, 2) Olav Lundanes, Norge, 32.43, 3) Matthias Kyburz, Schweiz, 33.12.
Svenska placeringar: 6) Albin Ridefelt, 33.50, 7) William Lind, 33.56, 10) Anton Östlin, 35.36, 12) Gustav Bergman, 35.53, 14) Oskar Sjöberg, 36.07, 16) Fredrik Johansson, 36.17, 23) Filip Dahlgren, 40.37, 30) Jerker Lysell, 41.48.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter