Svensk Orientering logotyp
24.07.2016

Rörbäcksnäs välkomnar MTBO-åkarna

Mountainbikeorientering
Imorgon måndag så drar MTBO-tävlingarna igång i Rörbäcksnäs med en sprint som följs av medeldistans på tisdag och långdistans på onsdag. Området är sedan lång tid tillbaka ett välkänt paradis för MTB XC-åkare och nu ska även MTBO:are få njuta av det.

Enligt tävlingsansvarige för MTBO-tävlingarna, Annika Engström, så föll valet på Rörbäcksnäs som ett lämpligt tävlingsområde snabbt. Från allra första början hade man förhoppningar om att kunna erbjuda 5 etapper men av olika anledningar, som exempelvis långa avstånd, fanns till slut bara Rörbäcksnäs kvar och det området är inte tillräckligt stort för mer än 3 etapper. Det är ett ganska smalt men långt område och i takt med att distanserna blir längre rör man sig också allt längre från Arenan. ”Banläggarna har också lyckats få till de olika karaktärerna för de olika distanserna på ett väldigt bra sätt” säger Annika

Propagandaorientering ger fler intressade

Sextio funktionärer, varav hälften är från Rörbäcksnäs, hjälper till med att deltagarna ska få en så positiv upplevelse som bara möjligt. Då hela den svenska landslagseliten (och givetvis även den internationella) saknas på O-ringen då VM arrangeras samtidigt så har fokus inte legat på att göra de allra mest utmanande och utslagsgivande banorna. Området i sig bjuder på propaganda-MTB och det har man tagit fasta på även i banläggningen. ”Vi vill att deltagarna ska få en så positiv upplevelse att de direkt börjar länga efter nästa MTBO-arrangemang” utvecklar Annika. Dessutom har man utökat de öppna banorna till sex; det kommer finns både lätt och svår svårighetsgrad för längderna kort, medel och lång. Så förutom de 450 föranmälda deltagarna så hoppas arrangörerna på ytterligare deltagare på de öppna banorna, inte minst under onsdagen som är vilodag för orienteringslöparna.

Elitklasserna svårtippade.

Då många mer namnkunniga saknas i O-ringens startfält så blir det också svårt att lyfta fram några favoriter. Men för att spekulera något så kan ändå följande namn nämnas att hålla ett extra öga på. I damseniorklassen höjer vi ett varningens finger för Sara Forsgren och Emelie Holmström. Dessutom ska vi inte räkna bort junioren Elvira Larsson som gjorde fina insatser under 2015 års junior-VM.

I herrseniorklassen är troligen Anders Frisk, som nyligen avslutat sin landslagssatsning, den hetaste kandidaten. Andra namn att hålla koll på är Marcus Wadell, Erik Frost, John Are Myhren och Tobias Öström. Och precis som i damklassen så finns också i herrklassen en intressant junior; Emil Ljungemyr som under 2016l vunnit alla deltävlingar för juniorer i Svenska Cupen.

 

RELATERADE NYHETER

220720 Masstart Sebastian Svärd Bild 3 Malin Dunfors
Full fart mot EM i Polen - här är MTBO landslaget 2024
Signe Feil, Sundsvalls OK från svenska cupen under 2023
Här är programmet för svenska cupen i MTBO 2024
Rasmus Nordgren cyklar på en stig genom skogen i Haninge.
Nordgren och Gustafsson cupvinnare
Fler nyheter