Svensk Orientering logotyp
28.06.2017

Runesson redo för VM: "Har den fart som krävs"

Orientering
Ifjol var han inte med i VM-truppen – i år är han den ende svenske herren som dubblerar på de individuella skogsdistanserna. "Jag är en av dom som kan vara med och slåss om medaljerna", säger Johan Runesson inför mästerskapet som inleds på fredag.

Han hade haft VM på hemmaplan som karriärens stora mål under lång tid. Men en skada spolierade chanserna till att springa förra årets VM i Sverige, men Johan Runesson laddade om; tog sitt pick och pack och flyttade till Finland och slog sig in i den svenska VM-truppen till sommarens mästerskap i Estland.

- Jag har alltid velat ta min egen väg till toppen, säger Runesson.

13 av 14 löpare i den svenska VM-truppen till Estland sprang även mästerskapet i Bohuslän förra året. Johan Runesson är den fjortonde.

Men det är en rutinerad återvändare i den svenska VM-truppen. 26-åringen från Mulakull utanför Smålandsstenar gör sitt åttonde seniormästerskap, och sitt femte VM.

Han debuterade i VM redan 2011, och sprang sedan samtliga mästerskap fram till och med 2014. 

Men året därpå tappade han motivationen och tog ett brejk från sitt elitsatsande. Lusten att träna kom dock åter och han drevs av att springa VM på hemmaplan. Han fanns definitivt med i snacket om en plats i truppen, men en hälseneskada under senare delen av våren 2016 gjorde att chanserna att nå sina drömmars mål; ett VM-guld på hemmaplan försvann redan i samband med de svenska VM-testerna.

- Det är klart att det var tufft när jag insåg att jag inte skulle få chansen att springa VM på hemmaplan. Det som drivit mej i min träning under så många år. Men det hade varit klart värre om jag missat VM på grund av att jag inte hade hållit tillräckligt hög nivå. Nu var det ju en skada som förstörde chanserna, säger Runesson som valt en med svenska mått mycket ovanlig väg tillbaka till VM-truppen.

Många utländska löpare har flyttat till Sverige för att utveckla sin orientering. Runesson, som förra året bodde, tränade och studerade i danska Århus, flyttade till finska Tammerfors.

- Jag har alltid varit lockad att gå min egen väg till toppen. Tankarna på att flytta utomlands har funnits under många år. 2014 hade jag långt gångna planer, men då hade jag flickvän och kunde inte bara sticka iväg. Nu kändes det som att det var rätt läge. Och jag har verkligen inte ångrat att jag tagit det här steget.

Varför blev det just Finland, Tammerfors och Tampereen Pyrintö då?

- Klubbarna är väldigt starka i Finland. Och det är alltid utvecklande att testa på nya terrängtyper. Det är spännande att komma till en helt ny miljö. Jag skrev på ett kontrakt på 1+1 år, och har redan bestämt mej för att förlänga det. Planen är att det ska bli minst tre år här i Tammerfors, jag trivs väldigt bra. Jag tränar och tävlar som proffs under vårarna och somrarna här, och det är mycket tid som vi är iväg på läger. Under vintern var jag en och en halv månad i Spanien på läger som vi bekostar genom att vi arrangerar traillopp här i Tammerfors under maj månad.

Hur går det med finskan?

- Haha. Jag får förlita mej på min engelska. Jag förstår lite finska, och målsättningen är att jag ska kunna lära mej mer och mer av språket. Men bra på finska kommer jag knappast att bli, skrattar Runesson som gjort en mycket stabil vårsäsong.

Han har funnits med i toppen på samtliga de tävlingar som varit uttagningsgrundande till VM, och har därmed lyckats springa till sig VM-biljetter på såväl lång- som medeldistans:

- Jag fick en bra start på säsongen och det var väldigt värdefullt inför fortsättningen. Jag har vågat lita på min fysiska förmåga. Tidigare har jag känt att jag behövt springa fortare och det har gjort att jag riskerat att göra misstag. Nu känner jag att jag har den fart som krävs, och det gör att det finns en annan stabilitet även i det tekniska.

Det är alltså tre år sedan Johan Runesson gjorde sitt senaste VM-lopp. Men de erfarenheter som han skaffat sig genom sina tidigare mästerskapsinsatser i den blågula dressen kommer att vara värdefulla nu när han är tillbaka i en svensk VM-trupp:
- Det är klart att den rutinen är skön att ha med mej nu. Jag vet att jag är en av dom som kan vara med i toppen. Visst; det är Matthias Kyburz och Olav Lundanes som är favoriter, men där bakom är det väldigt öppet, och jag är en av dom som kan vara med och slåss om medaljerna.

Vad är målsättningen i Estland?

- Jag drömmer ju om att ta en medalj. Jag vet att det är en terräng som passar mej, och jag har lagt upp träningen för att jag ska ha min bästa dag någonsin den 4 juli, dagen när långdistansen avgörs. Sen vill jag givetvis prestera bra även på medeldistansen ett par dagar senare. Men långdistansen är först ut så det är den som jag fokuserar på just nu. Och långdistansen har alltid varit något speciellt, och det är ju väldigt länge sedan någon svensk herre lyckades ta en VM-medalj just där.

Fakta Runesson
Född: 20 november 1990.
Moderklubb: OK Vivill, Smålandsstenar
Nuvarande klubb: Tampereen Pyrintö, Tammerfors, Finland

VM
2011 Frankrike: Medeldistans 41
2012 Schweiz: Medeldistans 18
2013 Finland: Medeldistans 14. Långdistans 39.
2014 Italien: Medeldistans 16.
EM
2012 Sverige: Medeldistans 30. Långdistans 18
2014 Portugal: Medeldistans 20.
2016 Tjeckien: Medeldistans 9. Långdistans 47. Stafett 4.
Tog tre guld och ett silver vid junior-VM i Sverige 2008. Sprang dessutom hem två silver vid JVM 2010 i Danmark.

Artikeln har tidigare publicerats i Skogssport - här skaffar du din prenumeration.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter