Svensk Orientering logotyp
29.04.2016

Så följer du världscuppremiären i Polen

Orientering
I dag drar världscupen i orientering igång med en medeldistans i polska Sobotka, strax söder om Wroclaw. "Det blir en väldigt varierad bana. Ibland jättesnabblöpt, ibland jättelångsamt. Jag känner mig inte jättehemma här", säger den svenska stjärnan Helena Jansson, som visat grym form hittills i år. Inne i artikeln ser du hur du bäst följer VC-premiären.

Världscupen i orientering rivstartar med tre tävlingar på tre dagar i och i trakterna kring Wroclaw i södra Polen. På lördagen avgörs en medeldistans, på söndagen en sprint och måndagen bjuder avslutningsvis på en sprintstafett.

För de 19 svenskarna på plats står inte bara viktiga världscuppoäng på spel, tävlingarna utgör även en utmärkt uppladdning inför EM i tjeckiska Jesenik, som väntar om cirka tre veckor.

- Terrängen här i södra Polen är väldigt EM-relevant, så ett gäng stannar kvar här ett par dagar extra för att få ännu fler lopp i den här kontinentala terrängtypen, säger förbundskapten Håkan Carlsson.

För Helena Jansson blir det bara ett individuellt lopp innevarande helg - lördagens medeldistans. Sedan vill hon även springa måndagens sprintstafett.

- Jag måste fortfarande vara lite återhållsam med löptiden. Skulle jag ha kört sprinten också, med kval och final, hade det blivit fyra lopp på tre dagar, säger Jansson som ser stora utmaningar i lördagens VC-premiär.

- Årets första världscuptävling - jättekul! Men det är ju inte den typen av terräng vi är vana vid. Det är snarare standardorientering i den här delen av Europa och det varierar mellan områden där du kan springa hur fort som helst och områden där det går jättelångsamt.

- Men vi har sprungit mycket i sådan terräng också, säger Gustav Bergman, som nyligen vann natt-SM och även har plockat hem två av årets hittills fyra Swedish League-tävlingar.

- Jag tror också att vi svenskar kan gynnas av att det är lite stenigt och knöligt i botten.

Tävlingarna i Polen kan följas på lite olika vis. Förutom liveresultat och gps-bevakning finns en enklare tv-produktion. Alla länkar hittas via IOF Livecenter och arrangörens hemsida.

Här är startlistan

Här är den svenska truppen

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter