Svensk Orientering logotyp
20.01.2016

Så ska fler upptäcka den svenska naturen – SOFT beviljas medel av Svenskt Friluftsliv

Orientering
Fördelningen av statsbidrag till landets friluftslivsorganisationer för 2016 är klar. Svenska Orienteringsförbundet får medel för tre stora satsningar. Dels kommer "Flera och mera-projektet" och Lärarfortbildningen att rulla vidare och utvecklas, dels startar SOFT tillsammans med sportfiske- och klätterförbundet ett integrationsprojekt i Göteborg.

I år har Svenskt Friluftsliv kunnat bevilja fler ansökningar än tidigare år.

- Detta beror på anslagshöjningen till friluftsorganisationerna från regeringen. Årets beslut från Svenskt Friluftsliv innebär en kraftig ökning av projektbidragen vilket innebär att 10 000-tals barn och ungdomar får möjlighet att komma ut och pröva på friluftsliv i friluftsorganisationernas regi, säger Ulf Silvander, generalsekreterare Svenskt Friluftsliv.

Organisationen Svenskt Friluftsliv ansvarar för fördelningen av bidrag sedan år 2011. Totalt inkom 79 ansökningar från 26 olika organisationer om totalt belopp över 69 miljoner kronor.

För att få bidrag krävs att friluftsorganisationen värnar det enkla, naturnära och långsiktigt hållbara friluftslivet; främjar hälsa och goda möjligheter att utöva friluftsliv samt ett tryggt och säkert friluftsliv; bidrar till att utveckla barns och ungdomars intresse för motion och friluftsliv, eller verkar för ökad kunskap om och hänsyn till natur- och kulturmiljön samt allemansrätten.

Svenska Orienteringsförbundet har inför 2016 beviljats medel för tre projekt.

- Fantastiskt kul! Nu kan vi förverkliga alla de projektplaner som vi har jobbat fram. Förhoppningsvis kommer det här att betyda väldigt mycket för svensk orientering och för alla de individer som vi kan nå, säger förbundschef Susanne Söderholm.

Det första projektet vänder sig till idrottslärare och kallades från början ”290-kommunersprojektet”. Lärarfortbildningen har sedan starten 2011 vidareutbildat nästan 1 700 lärare i kartkunskap och nu kommer projektet att fortsätta och dessutom utvecklas. Totalt kommer cirka 30 kurstillfällen att anordnas under året. Tillkommer gör bland annat en ”Skolbox” som innehåller kartor, övningar och annat material som föreningarna ska kunna låna ut till skolor.

Det andra projektet som tilldelas pengar är ”Flera och mera” som inleddes under 2015. Det är ett projekt med fokus på bredd- och motionsorientering som syftar till att göra orienteringen mer lättillgänglig och attraktiv för nya utövare och nya målgrupper.

Slutligen har SOFT fått bidrag för att starta ett nytt projekt, ”Upplev Bergsjön”, tillsammans med klätterförbundet och sportfiskeförbundet. Syftet med projektet, som genomförs i den invandrartäta Göteborgsstadsdelen Bergsjön, är att sprida kunskap om natur och miljö samt att bidra till att fler rör på sig genom att erbjuda friluftsaktiviteter för en målgrupp som är underrepresenterad i både organiserat och spontant friluftsliv.

I själva Bergsjön går det bra att fiska. En kort promenad därifrån finns fin klättring i Utby. Orienteringskartor finns redan över området, som innehåller urban miljö, park och skog.

----------------------------------------------------------

Klicka här (extern länk) för hela protokollet gällande Svensk Friluftslivs bidragsfördelning

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter