Svensk Orientering logotyp
30.06.2017

Samtliga svenskar till VM-final – mästare Lysell med i matchen: "Kroppen funkar!"

Orientering
Under fredagen inleddes VM i Estland med ett sprintkval. Samtliga sju svenskar är vidare till final – och regerande världsmästaren Jerker Lysell känner att kroppen funkar fint: "Förhoppningsvis ska jag ha med medaljerna att göra i år igen."

I ett regnigt Tartu, på relativt enkla sprintbanor, skulle agnarna skiljas från vetet inför lördagens VM-final. Det var tre kvalheat på dam- respektive herrsidan och de 15 snabbaste i varje heat är finalklara.

Samtliga sju svenskar gjorde vad som förväntades – och regerande världsmästaren Jerker Lysell, som haft stora skadebekymmer hela året, känner att de sköra vaderna äntligen vill samarbeta.

- Det känns bra! Jag hade inga problem och kände mig pigg hela vägen. Jag kunde trycka på bra, men sparade det lilla extra, och så hade jag bra koll på orienteringen från start till mål, säger Lysell, som kom trea i sitt heat, två sekunder efter landslagskollegan Jonas Leandersson och tre efter belgaren Yannick Michiels.

I och med VM-kvalet gjorde Lysell sin första tävling för året - nu känner han att han i allra högsta grad är med i matchen.

- Jag är hoppfull inför finalen, kroppen funkar och i morgon finns inget att spara på. Förhoppningsvis ska jag ha med medaljerna att göra i år igen.

Precis som Leandersson och Lysell tog sig Emil Svensk, femma i sitt heat, vidare med betryggande marginal. Tuffast var det för Martin Regborn som blev elva i sitt heat. Till 16:e plats och strecket skilde 20 sekunder.

På damsidan blev det en fin och enkel resa för samtliga svenskor. Lina Strand blev tvåa i sitt heat, slagen endast av regerande världsmästarinnan, danskan Maja Alm som var 31 sekunder snabbare. Även Tove Alexandersson var heattvåa, blott tre sekunder bakom ryskan Galina Vinogradova och Karolin Ohlsson blev trea i sitt kvalrace, 23 sekunder efter segrande danskan Cecilie Friberg Klysner.

- Sammantaget gör vi ett riktigt bra kval. Martin (Regborn) hade lite problem i inledning uppe i parken, men det räcker ändå. Det är det viktigaste, alla är vidare och det är i morgon det gäller, säger förbundskapten Håkan Carlsson, som gladdes lite extra åt att Lysell, det enda frågetecknet på förhand, rätades ut.

- Jättekul att se att Jerker kan springa i den farten. Jag är inte överraskad, men ändå skönt när han visar att han håller den här höga nivån.

Sprintfinalen avgörs lördag 13.00-16.00 svensk tid. Här mer information om finalen och hur du bäst följer tävlingarna.

Resultat, VM, sprintkval, Tartu, Estland
Damer
Heat A
1) Maja Alm, Danmark, 11.07, 2) Lina Strand, Sverige, +0.31, 3) Anastasia Rudnaya, Ryssland, +0.31.
Heat B
1) Galina Vinogradova, Ryssland, 11.23, 2) Tove Alexandersson, Sverige, +0.03, 3) Ursula Kadan, Österrike, +0.24.
Heat C
1) Cecilie Friberg Klysner, Danmark, 10.33, 2) Elena Roos, Schweiz, +0.13, 3) Karolin Ohlsson, Sverige, +0.23.

Herrar
Heat A
1) Yannick Michiels, Belgien, 11.01, 2) Jonas Leandersson, Sverige, +0.01, 3) Jerker Lysell, Sverige, +0.03.
Heat B
1) Daniel Hubmann, Schweiz, 10.33, 2) Aleksi Niemi, Finland, +0.09, 3) Tue Lassen, Danmark, +0.10. Svenska placeringar: 5) Emil Svensk +0.12.
Heat C
1) Matthias Kyburz, Schweiz, 11.08, 2) Kristian Jones, Storbritannien, +0.07, 3) Jan Petrzela, Tjeckien, +0.10. Svenska placeringar: 11) Martin Regborn +0.35.

Samtliga resultat hittar du HÄR.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter