Svensk Orientering logotyp
09.07.2015

Sara Hagström juniorvärldsmästare

Orientering
Sara Hagström tog guld vid junior-VM i Norge efter en imponerande långdistans. "Det känns jättebra. Det är långdistansen som jag har satsat mest på i år så det var väldigt kul att få vinna den", säger Sara Hagström.

Även på killsidan blev det svensk medalj genom Simon Hector som tog silver.

Sara Hagström, som inte fått till det i de inledande JVM-distanserna, lyckades när det gällde som mest. På långdistansen som varit hennes stora mål och den guldmedalj hon saknade i sin samling. Men det var inget kanonlopp av svenskan.
- Jag har småmissat en del och drog lite snett på långsträckan. Men det är svårt att göra ett helt perfekt lopp så jag är väldigt nöjd ändå, säger hon.
Hon hann inte njuta så mycket av sitt sista individuella lopp i ett juniorvärldsmästerskap.
- Jag var så himla nervös när jag var ute och sprang och det var fajting hela vägen. Därför kunde jag inte njuta så mycket under loppet. Men det kändes ändå bra i skogen, även om man aldrig vet hur långt det ska räcka när man är ute på banan.
Segermarginalen till tvåan, finländskan Anna Haataja, blev 40 sekunder. Schweiziskan Sandrine Mueller tog brons.

En annan som fick vara nervös under många timmar var Simon Hector, som tidigt tog en rejäl ledning. Han fick sedan stå i målområdet och vänta in konkurrent efter konkurrent. Det var tillslut bara finländaren Olli Ojanaho som var snabbare än Simon Hector och svensken tog därmed sin första individuella JVM-medalj.
- Jag trodde inte att det skulle räcka till medalj. Det känns stort och riktigt kul, säger 18-årige Simon Hector, som hade smak på guld.
- Jag är väldigt nöjd, även om det nu direkt efteråt känns lite surt att det inte räckte hela vägen.
Simon gjorde ett bra lopp utan några stora misstag:
- Jag inledde säkert, men krossade kompassen redan till tvåan. Fast jag hade en extrakompass med mig, så det gick bra. Jag har tagit ett dåligt vägval och blev osäker vid något tillfälle, men annars har jag inte gjort några misstag så jag är väldigt nöjd med mitt lopp, säger han.
Olli Ojanaho vann med 1.15 och norrmannen Andreas Soelberg tog brons. Även unge svensken Simon Imark gjorde ett bra lopp och blev femma.

Resultat
Damer: 1) Sara Hagström 52.06, 2) Anna Haataja, Finland +0.40, 3) Sandrine Mueller, Schweiz +2.13
Övriga svenska placeringar: 9) Johanna Öberg +5.13, 10) Andreas Svensson +5.31, 13) Emma Bjessmo +6.17, 62) Sanna Fast +19.26

Herrar: 1) Olli Ojanaho, Finland 1.07.00, 2) Simon Hector +1.15, 3) Andreas Soelberg +1.26
Övriga svenska placeringar: 5) Simon Imark +2.13, 11) Emil Granqvist +4.30, 17) Jens Rönnols +6.15, 27) Oskar Leinonen + 8.43, 36) Erik Andersson +10.12

www.jwoc2015.org

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter