Svensk Orientering logotyp
14.04.2018

Segrande Olsson redo ta nästa kliv - självförtroendeboost för Bergman

Orientering
Alva Olsson vann lördagens långdistans i Swedish League och visade med eftertryck att hon vill med till EM i Schweiz. På herrsidan stärkte Gustav Bergman sitt självförtroende inför samma mästerskap.

Långdistansen i skånska Klåveröd - deltävling 2 i minitouren Swedish League tillika ett svenskt EM-test - var en tuff historia och det var många som sjönk direkt till backen efter målgång.

Starkast på damsidan var utvecklingslandslagets och Linköpings OK:s Alva Olsson som segrade på tiden 1.32.05. Tvåa blev IFK Göteborgs Sara Hagström, 51 sekunder efter, och trea Karolin Ohlsson, Järla, +1.01.

- Jättekul att vinna, det känns jättehärligt! Det är ju viktiga tävlingar det här, säger Olsson som var mycket nöjd med sin insats i skogen.

- Det var några små tveksamheter där jag fick ta det försiktigare, men överlag höll jag ihop det. Det kändes bra och stabilt.

Nu har du skickat en tydlig signal till landslagsledningen - vad ska vi vänta av dig i år?

- Förhoppningen är att jag ska kunna ta ytterligare ett kliv nu. De senaste åren har jag alltid fått någon sjukdomsperiod som kommit i vägen, men den här vintern har gått väldigt bra så det är bara att hoppas att det håller i sig.

På herrsidan var det Ravinens Gustav Bergman som vann på 1.33.07. Bergman, som var snabbast även på fredagens sprint men diskades på grund av felstämpling, gick i mål 1.22 före Gernot Kerschbaumer, Pan-Kristianstad, och 1.35 före Magne Daehli, Halden.

- Jag gjorde ett bra lopp, tekniskt i princip perfekt. Jag var lite segstartad men kom igång bra efter cirka 20 minuter. Det var tufft i början, jobbigt mot slutet, men mitten av loppet kändes väldigt bra.

Utöver den svenska eliten fanns bland andra regerande världsmästaren i långdistans, norrmannen Olav Lundanes, på plats. Hur viktig värdemätare är detta för dig?

- Att slå både Olav Lundanes och Magne Daehli på en fysiskt krävande bana är jätteskönt för självförtroendet inför EM. De är topp-fem i världen i långdistans. Självfallet kommer det att vara mer kuperat på EM i Schweiz, men det här var ändå en fysiskt utmanande långdistans. Kan man leverera här så kan man nog även leverera där.

I morgon avslutas Swedish League-helgen i Skåne med en medeldistans på samma arena. Loppet blir det sista av tre EM-tester. Swedish League avslutas nästa helg med två tävlingar: Natt-SM i Jönköping på fredag och en jaktstart utanför Linköping på söndag.

HÄR är aktuell ställning i Swedish League efter två deltävlingar. På damsidan toppar Karolin Ohlsson, bland herrarna Gernot Kerschbaumer. 

 

 

Resultat, Swedish League deltävling 2, långdistans

D21

1) Alva Olsson, Linköpings OK, 1.32.05, 2) Sara Hagström, IFK Göteborg Orientering, +0.51, 3) Karolin Ohlsson, Järla Orientering, +1.01, 4) Lisa Risby, OK Kåre, +1.53, 5) Elin Månsson, IFK Göteborg Orientering, +2.53, 6) Helena Bergman, OK Ravinen, +3.50.

H21

1) Gustav Bergman, OK Ravinen, 1.33.07, 2 Gernot Kerschbaumer, OK Pan-Kristianstad, +1.22, 3) Magne Dæhli, Halden SK, +1.35, 4) Martin Regborn, Hagaby GoIF Örebro, +1.48, 5) Fredrik Bakkman, IFK Göteborg Orientering, +2.06, 6) Max Peter Bejmer, IFK Göteborg Orientering, +2.32.

D20

1) Olivia Nilsson, OK Pan-Kristianstad, 1.18.38, 2) Ida Øbro, OK Orion, +1.12, 3) Johanna Börjesson Eriksson, Storviks IF, +2.27.

H20

1) Simon Imark, Tullinge SK, 1.11.46, 2) Isac von Krusenstierna, OK Kåre, +1.01, 3) Andreas Uller, Kils OK, +1.29.

D18

1) Erika Källvik Leufvén, Åmåls OK, 1.08.40, 2) Amanda Kleijn, Södertälje-Nykvarn OF, +0.37, 3) Ella Olsson, Grycksbo IF OK, +1.16.

H18

1) Viktor Svensk, Stora Tuna OK, 59.39, 2) Emil Auselius, Bredaryds SOK, +3.11, 3) Gustav Runefors, Växjö OK, +3.15.

HÄR hittar du kompletta resultatlistor.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter