EYOC-truppen 2023
27.06.2023

Silver och brons på ungdoms-EM i Bulgarien

Orientering
Ungdoms-EM gick av stapeln i Bulgarien 22–25 juni. Ludwig Rosén var bara sekunder från segern på långdistansen i den tuffa M18-klassen. I stafetten tog de svenska herrarna en fin tredjeplats.

Ungdoms-EM inleddes med sprint i staden Velingrad i Bulgarien. Ludwig Rosén var bäste svensk i klassen M18 med en femteplats, 47 sekunder efter segraren Tamas Felfoldi från Ungern. I samma klass kom Wilmer Selin 14e, + 1.08 och Odin Ek 23a, + 1.19.

– Jag tyckte jag genomförde mitt lopp väldigt bra tekniskt. Jag blev väldigt trött i slutet av loppet men lyckades ändå hålla ihop det, berättar Ludwig Rosén efter loppet.

I klassen W18 kom Tilia Olsson sexa, 1 minut och 24 sekunder efter ungerskan Rita Maramarosi. Tuva Östangård var inte långt efter Olsson och slutade på en 12e plats, +1:36. Svenskorna Stina Thern och Filippa Hjerne kom 40e respektive 48a.

– Jag gjorde ett bra lopp men en liten miss efter varvningen. Det var mer klurigt än vi trodde och en ganska svår bana. Jag är väldigt nöjd med mina vägval, sade Tilia Olsson.

På långdistansen slog Ludwig Rosén till med en silvermedalj i den tighta M18-klassen. Efter 7300m och cirka 58 minuters orientering skiljde det endast sex sekunder mellan Rosén och segraren Tomas Kucera från Tjeckien. Svante Selin var näst bästa svensk med en sjundeplats, +3:06. Odin Ek kom 25a.

Tuva Östangård lyckades bäst av de svenska damerna på långdistansen och tog en fin sjätteplats, +5:40 efter Eeva Liina Ojanaho från Finland. Mellan Tilia Olsson och Filippa Hjerne skiljde det mindre än en minut, tiderna räckte till en 13e respektive 15e plats. Stina Thern kom på 19e plats, en minut efter Hjerne.

Ungdoms-EM avslutades med stafett där herrarna tog en tredjeplats och damerna en sjätteplats efter stabilt genomförda sträckor. I herrlaget sprang Odin Ek, Svante Selin och Ludwig Rosén. Damlaget bestod av Tuva Östangård, Filippa Hjerne och Tilia Olsson.