Svensk Orientering logotyp
23.08.2016

Sjuan Bergman: "Hade hoppats på mer"

Orientering
Han var med i guldkampen fram till de avslutande kilometerna. Men ett misstag och en tröttnande kropp gjorde att Gustav Bergman föll tillbaka till sjunde plats: ”Jag är väldigt besviken. Jag hade hoppats på mer”, säger Bergman.

I dag var det dags för orienterarna att flytta ut i skogen igen efter de två sprintdagarna i Strömstad.

Först ut var medeldistansen och Gustav Bergman var länge med i den absoluta guldkampen.

Vid den andra TV-kontrollen var han i ledning sekunden före schweizaren Matthias Kyburz, men det var tätt. Hela sju löpare var inom en halvminut:

- Det kändes inte riktigt bra i benen. Men när det är svår orientering som det var i början av loppet kommer jag undan med det, säger Bergman.

Men på den andra kontrollen efter varvningen kom det misstag som tog honom ur medaljstriden

- Jag tog ett felbeslut att springa rakt genom ett grönområde. Men det var svårt att se på kartan. Jag har sprungit genom liknande grönområden på andra ställen på banan och de gick bra att forcera. Sen tröt krafterna på slutet. När det var mer löpbetonat på slutet av loppet orkade jag inte, säger Bergman som föll tillbaka till sjunde plats:

- Jag är väldigt besviken. Jag hade hoppats på mer. Tekniskt var det ett bra lopp, men fysiskt var det inte som jag önskat, säger Bergman som slutade sjua knappt två minuter bakom segrande Matthias Kyburz, Schweiz.

Kyburz avslutade riktigt starkt och vann 14 sekunder före norrmannen Olav Lundanes. Daniel Hubmann tog sitt andra brons under detta mästerskap.

Peter Öberg gjorde sitt sista individuella VM-lopp och slutade nia.

- Jag var avslappnat laddad inför loppet. Jag kom in i loppet på ett bra sätt, men sen när jag skulle öka farten efter en tredjedel av banan började jag känna mig lite stum. Det är då jag vill börja trycka men det finns inte där. Jag tycker att jag håller ihop orienteringen hela vägen in. Och vad häftigt det var att springa här. Vilken publik, säger Öberg.

När Peter Öberg gjorde sitt sista individuella VM-lopp gjorde Albin Ridefelt sitt första:

- Jag är nöjd. Det kändes väldigt bra i kroppen, sen gjorde jag några misstag som jag är lite besviken över nu. Men med lite distans kommer jag att vara nöjd med min tolfteplats. Jag bommade tvåan och sedan kom några misstag just innan varvningen. Totalt blev det misstag på två minuter och det är lite för mycket, säger Ridefelt.

 

Herrar 6,3 km: 1) Matthias Kyburz, Schweiz, 37.09, 2) Olav Lundanes, Norge, +0.14, 3) Daniel Hubmann, Schweiz, +0.23.

Svenska placeringar: 7) Gustav Bergman, +1.54, 9) Peter Öberg, +2.10, 12) Albin Ridefelt, +2.32.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter