Svensk Orientering logotyp
08.05.2018

Skador och misstag i tungt medelkval – "Reser oss starkare"

Orientering
Bara en av sex löpare vidare på herrsidan. Gustav Bergman och Albin Ridefelt skadade. Två damer utslagna. EM-kvalet i medeldistans var ingen munter svensk historia. "Ett väldigt tungt kval", summerar förbundskapten Håkan Carlsson.

Medeldistanskvalet i Carona, strax söder om Lugano, blev en trist historia för svensk del. Förbundskapten Håkan Carlsson kan inte minnas att han någonsin varit med om ett sämre blågult kval.

- Vi har inte haft någon av våra bättre dagar, definitivt inte. Två skadade löpare, vilket är jättetråkigt. Och sedan ganska många som har svajat, inte gjort bra prestationer och tyvärr åkt ut. Så totalt är det ett dåligt kval. Men vi har ändå några löpare i final i morgon, fem tjejer och en kille som vi tror kan göra det riktigt bra, säger Carlsson.

Johan Runesson blev trea i sitt kvalheat och är alltså ende svensk vidare på herrsidan:

- Det var kul därute! Jag kände redan före loppet att det skulle kunna bli riktigt svårt; kartan har inte så mycket detaljer och väldigt mycket höjdkurvor, och det blev verkligen så osvensk orientering det kan bli med mycket klättring, mycket skrå och mycket utför. Det var bland det tuffaste jag gjort, säger Runesson, som navigerade säkert mellan kontrollerna.

 

Emil Svensk, Martin Regborn och Eric Börjeskog däremot fick inte alls till det i det kraftigt kuperade landskapet.

Gustav Bergman och Albin Ridefelt tvingades båda bryta på grund av skador.

- Jag vurpade precis vid fjärde kontrollen och slog i knäet i en sten, ett ordentligt jack, flera centimeter djupt. Jag kände direkt att "det här kan jag inte springa vidare på", så det var bara att lägga sig på rygg och be om hjälp av en kontrollvakt, berättar Bergman som tippar att EM är över för hans del.

Albin Ridefelt fick ge sig efter ungefär halva loppet.

- Jag är helt förstörd muskulärt i låren, av någon oklar anledning. Jag kunde springa bra de första tio-femton minuterna, men sedan gick det inte att springa mer helt enkelt. Jag vet varken vad det beror på eller om jag kommer att kunna springa mer på EM. Just nu kan jag knappt gå.

 

På damsidan blev den svenska storstjärnan Tove Alexandersson tvåa i sitt heat. Vidare gick även Lisa Risby, Lilian Forsgren, Lina Strand och Helena Bergman, medan Emma Bjessmo och Sara Hagström slogs ut.

- Det var många svenska löpare som hade det tufft i dag. Men det var väldigt speciella förutsättningar här; jättekuperat och på vissa ställen lite tätare kanske än vad vi hade förväntat oss. Vi är inte vana vid det här och har gjort för många misstag, säger förbundskapten Håkan Carlsson, som ändå vågar hoppas på framskjutna placeringar i onsdagens final.

- Vi får ta revansch, i morgon och resten av veckan. Vi reser oss starkare. Och vi ska ha med oss att det är någonting helt annat som väntar i morgon. Det här var ganska extremt brant och detaljfattiga sluttningar. I morgon blir det en mer teknisk terräng utifrån perspektivet att det är mer detaljer på kartan och inte riktigt lika extremt. Så jag tror att det passar oss lite bättre. I dag var schweiziska och tjeckiska löpare som har mycket av den här terrängen väldigt, väldigt starka. I morgon är det lite jämnare förutsättningar. Jag tror att vi kommer att ha några löpare som är med högt upp.



Resultat, EM, medeldistans, kval (17 löpare per heat till final)
Damer
Heat A
1) Marika Teini, Finland, 26.30, 2) Tove Alexandersson, Sverige, +0.53, 3) Denisa Kosova, Tjeckien, +1.19. Övriga svenskor: 6) Lisa Risby +1.53, 24) Emma Bjessmo +8.16.
Heat B
1) Julia Gross, Schweiz, 26.52, 2) Natalia Gemperle, Ryssland, +1.07, 3) Anja Arbeter, Österrike, +2.56. Svenskor: 7) Lilian Forsgren +4.12, 8) Lina Strand +4.24.
Heat C
1) Jana Knapova, Tjeckien, 27.10, 2) Andrine Benjamnsen, Norge, +0.45, 3) Silje Ekroll Jahren, Norge, +0.59. Svenskor: 15) Helena Bergman, Sverige, +5.03, 19) Sara Hagström +5.17.
Herrar
Heat A
1) Fabian Hertner, Schweiz, 24.50, 2) Matthias Kyburz, Schweiz, +0.57, 3) Oleksandr Krativ, Ukraina, +1.43. Svenskar: 19) Emil Svensk +5.39, Gustav Bergman bröt.
Heat B
1) Florian Howald, Schweiz, 26.57, 2) Olli Ojanaho, Finland, +0.07, 3) Johan Runesson, Sverige, +0.37. Övriga svenskar: Albin Ridefelt bröt.
Heat C
1) Daniel Hubmann, Schweiz, 24.53, 2) Andreas Kyburz, Schweiz, +0.57, 3) Ruslan Glebov, Ukraina, +1.28. Svenskar: 20) Martin Regborn +5.03, 32) Eric Börjeskog +8.51.

arrangörens hemsida hittar du hela resultatlistan.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter