27.08.2023

SM-guld i stafett till Stora Tuna och OK Linné

Orientering
Idag avgjordes stafett-SM i skogarna norr om Timrå. Det blev rafflande tävlingar där OK Linné vann sin första seger på 10 år. På damsidan tog Stora Tuna OK vinsten före IFK Göteborg.

Både Stora Tuna och IFK Göteborg fick en rätt dålig start i D21 och var nästan elva respektive åtta minuter efter OK Renen med Hanna Lundberg som vann förstasträckan med hissnande sex minuter och 44 sekunder. Men på den andra sträckan började Tunas upphämtning då Marie Olaussen sprang riktigt bra och förde upp Stora Tuna i ledningen endast två sekunder före IFK Göteborg. Nu var det dags för två av världens bästa orienterare, Tove Alexandersson och Sara Hagström, att göra upp på sista sträckan. Tove tog direkt kommandot och redan vid radion var hon nästan två minuter före Sara. In på arenan hade hon drygat ut ledningen till fem minuter och 37 sekunder som blev segermarginalen.

– Det har gått jättebra. Det är lurigt här, väldigt löptekniskt och blött så det är svårt att läsa kartan samtidigt som man springer, sa Tove.

Rebecka Heinrup, Marie Olaussen, Tove Alexandersson segrare på SM i stafettRebecka Heinrup, Marie Olaussen, Tove Alexandersson segrare på SM i stafett. Foto: Hugo Mattsson

I herrklassen var det länge en öppen saga med fyra lag som alla var med i kampen om guldet efter två sträckor. Ut på sista sträckan växlade OK Ravinen åtta sekunder före OK Linné, 18 sekunder ner till IFK Göteborg och 31 sekunder till Hagaby GoIF. OK Ravinen med Ruslan Glebov gjorde något misstag i början och det tog OK Linnés fransman Lucas Basset fasta på och skapade en lucka på en minut och 20 sekunder vid första radiokontrollen ute på banan. Han lyckades behålla fokus och orienterade rätt hela vägen och behöll ledning ända in i mål och segrarmarginalen blev till slut en minut och 50 sekunder.

– Det var jättekul! Det var dock lite otippad. Vi har haft rätt dåliga förberedelser både jag och resten av grabbarna så vi hade inte så stora förväntningar, säger Lucas och fortsätter.

– Jag visste inte att jag låg först, jag hade sprungit lite dåligt i början och tänkte att de har kanske dragit iväg så det var en bra överraskning!

I D20-klassen blev det också vinst för Uppsalaklubben OK Linné. Efter målgång berättar ankarlöparen Pia Young Vik att hon inte trodde det skulle bli guld.

– Jag var jätteförvånad när jag kom i mål. Jag var säker på att vi skulle bli tvåa, så det är jättekul! I början gick det bra, sen kom jag ikapp IKHP men orkade inte hålla hennes tempo så jag tänkte att jag fick bara köra på tekniken. Jag bommade lite efter det men försökte hålla ihop det i slutet.

Elsa Hedin, Pia Young Vik och Kristin Melby Jacobsen, OK Linné vinnare i D20Elsa Hedin, Pia Young Vik och Kristin Melby Jacobsen, OK Linné vinnare i D20. Foto: Hugo Mattsson

I H20-klassen såg det länge ut att bli skånskt guld i form av FK Göingarna men på de sista kontrollerna kom ett misstag från Svante Selin och OK Ravinen med Hannes Mogensen kunde smita förbi och ta hem guldet till Stockholmsklubben.

– Jag är lite chockad. Jag har inte sett Svante så jag är lite förvånad att jag var först in på upploppet.

Vinstmarginalen blev till slut 53 sekunder och lagkompisen Edvin Forsberg kommenterar:

– Det är alltid roligt att vinna!

Henrik Lundfors, Hannes Mogenson och Edvin Forsberg vinner H20Henrik Lundfors, Hannes Mogenson och Edvin Forsberg vinner H20. Foto: Hugo Mattsson

Nu väntar natt-SM om två veckor även det i Sundsvallstrakterna. Då ska sverige bästa nattlöpare koras.

Resultat och GPS-Tracking finns på eventor.

Text: Hugo Mattsson

Övre bild: Segervrål av Rassmus Andersson, Lucas Basset och Oskar Sjöberg. Foto: Tilda Andersson

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter