Svensk Orientering logotyp
17.09.2015

SM-pulsen ökar igen – dags för medel och stafett

Orientering
I helgen avgörs årets sista SM-tävlingar i orientering: svenska mästerskapen i medeldistans fredag-lördag och stafett-SM på söndag.

Den gångna helgen korades Helena Jansson och Albin Ridefelt till svenska mästare i långdistans. Här nedan ett klipp där du hör vad de båda landslagslöparna hade att säga efter triumfen på Muskö.

Redan till helgen är det dags för årets avslutande SM-tävlingar i orientering.
SM i medeldistans avgörs i trakterna kring Hemfosa gård, cirka 4 mil söder om Stockholm. Det är kval på fredagen och final på söndag. I mångt och mycket är det samma elitlöpare som kommer till start som på lång-SM, men några intressanta förändringar finns i startfältet.

Exempelvis avstår regerande världsmästarinnan i medeldistans, Linnés Annika Billstam, medeln (men är tillbaka till stafett-SM på söndag). Domnarvets Emma Johansson, som tog VM-brons på distansen i Skottland, saknades på lång-SM men står nu på startlinjen.

På herrsidan ökar konkurrensen om medaljerna i och med att William Lind är anmäld. Malungslöparen, som vann O-Ringen i somras, avstod även han lång-SM.

En intressant start i helgen gör även Ravinens Ruslan Glebov, som nu fått uppehållstillstånd i Sverige och därmed blivit folkbokförd. Ukrainaren vann För-SM i slutet av augusti.

Likaså tillkommer Glebovs landsman, Orions Oleksandr Kratov, och på damsidan kan vi addera Nadiya Volynska, samma klubb.

Titelförsvarare är Stora Tunas Tove Alexandersson, som fortsatt tvingas till rehabiliteringsträning, samt Ravinens Gustav Bergman, som är anmäld men söker efter formen.

På arrangörens hemsida finns en rad nyhetsuppdateringar och löparintervjuer.

På söndag är det dags för stafett-SM, som avgörs vid Kungstorps gård söder om Stockholm, och många av laguppställningarna har redan trillat in på Eventor - kolla här.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter