Svensk Orientering logotyp
27.02.2015

SOFT storsatsar på bredd och motion – Projektledaren: "Jätteinspirerande"

Orientering
Under våren inleder Svenska Orienteringsförbundet en ny satsning med fokus på bredd- och motionsorientering. "En jätteinspirerande uppgift! Det finns en oerhörd potential i orienteringen och tiden är den rätta", säger projektledaren Tomas Stenström.

I höstas ansökte Svenska Orienteringsförbundet om stöd från RF för att starta ett "Börja-orientera-projekt", en rejäl satsning på bredd- och motion.

- Runtom i landet finns en rad lyckade initiativ och nu vill vi att någon tar ett samlande grepp kring bredd- och motionsorienteringen. Vi ska titta på vad som kan utvecklas för att göra orientering mer lättillgängligt och attraktivt för nya utövare, skapa ett helhetskoncept och en röd tråd – från det att ett intresse för orientering väckts till det att den intresserade vågar prova på sporten, säger förbundschef Susanne Söderholm.

Pengar beviljades och nu har även en ansvarig projektledare rekryterats. Han heter Tomas Stenström och inleder sitt arbete den 27 april.

Stenström kommer att jobba 50 procent med bredd- och motionssatsningen och 50 procent med att leda arbetet med att ta fram en heltäckande utvecklingsplan för svensk orientering.

- Det känns fantastiskt kul. Nu får jag äntligen chansen att jobba professionellt med orienteringen, som jag varit engagerad i de senaste 20 åren, säger Stenström, som har en bakgrund som elitlöpare med bland annat två SM-medaljer i bagaget.

Stenström, 34 år, kommer ursprungligen från Ludvika men har sedan 2004 varit aktiv, både som löpare och ledare, i OK Linné. I Uppsala har Stenström även med stor framgång drivit projektet hittaut.nu, men det är i Stockholm han bor och verkar i dag.

- Jag jobbar som projektchef på Omega Pharma i Stockholm, och jag tror att mina erfarenheter av konceptutveckling och projektledning är en av mina främsta styrkor. Det i kombination med att jag har en bred erfarenhet av och kunskap om orientering, säger Stenström och fortsätter:

- Jag ser verkligen fram emot att få sätta fart! Jag är säker på att orientering kan bli nästa stora träningstrend. Konditionsidrotter blir mer och mer populära och trenden är att det blir mer och mer extremt. Nästa trend kommer att vara orientering om vi sköter våra kort rätt. Tillsammans kan vi - klubbar, ledare och löpare - göra detta möjligt.

- I mångt och mycket handlar det om att göra orienteringen mer tillgänglig och, till att börja med, identifiera de hinder som finns i vägen så att vi kan överbrygga dem.

Förbundschef Susanne Söderholm:

- Detta känns helt rätt. Projektet, till att börja med ett år, kommer att fylla ett behov vi känt ett bra tag nu och att det sjösätts under våren känns verkligen som rätt tajming med tanke på VM i Sverige nästa sommar. Tomas är en drivande projektledare som vågar tänka nytt, en inspiratör som samtidigt är väl förtrogen med de aktiviteter som redan ryms inom svensk orientering.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter