Svensk Orientering logotyp
13.10.2013

Solig final för MTB-orienterarna (1)

Mountainbikeorientering
Solen skiner i dubbel bemärkelse över det svenska landslaget i MTB-orientering. När världscupen avslutades med mixstafett hade Sverige bara toppnationer före i mål. "Jag skulle vilja påstå att vi fått ett genombrott i världseliten den här säsongen", säger Magnus Wallenborg, en nöjd förbundskapten.

Söndagens säsongsavslutning i sydvästra hörnet av Portugal genomfördes i strålande sol och 25 grader. Mixstafett över tre sträckor stod på programmet och tävlingen vanns av Tjeckien före Ryssland och Finland. Tre nationer som dominerat sporten i många år. Räknar man bort andralagen var Sverige sjätte nation över mållinjen.
Svenskarna är nybörjarna som lärt sig överraskande snabbt. Magnus Wallenborg berättar:
-­ Vi har haft som mål att fajtas i världseliten tidigast 2016. Den här säsongen har visat att vi redan kan vara med däruppe. Vi har tagit internationella guldmedaljer både på senior- och juniorsidan. Och framtiden ser verkligen lovande ut.
-­ Vår stora stjärna är förstås Cecilia Thomasson, men bakom henne har vi ett skarpt gäng killar och tjejer. Extra kul är att vi har ett antal duktiga juniorer som vill satsa på sporten.
Det svenska landslaget avrundar nu säsongen, och ser redan fram mot 2014 som startar med tävlingar på Bornholm under påsken. VM som är det stora målet både för seniorer och juniorer går i augusti Polen.
En given höjdpunkt på hemmaplan blir världscupens andra omgång som avgörs i anslutning till O-Ringen i Skåne.
Framgångarna för Cecilia Thomasson och det svenska landslaget har färgat av sig.
- Intresset för MTB-orientering har skjutit fart, och det märks tydligt i antalet utövare i olika åldrar och i antalet klubbar som engagerar sig i sporten, säger Magnus Wallenborg från ett soligt Portugal.

Resultat mixstafett. 1) Tjeckien  2.15,52 8) Sverige 1 (Cecilia Thomasson, Oskar Lund, Linus Karlsson Mood) 2.28,28 18) Sverige 2 (Johan Alfredsson, Anton Persson, Kajsa Engström) 3.09,10

RELATERADE NYHETER

220720 Masstart Sebastian Svärd Bild 3 Malin Dunfors
Full fart mot EM i Polen - här är MTBO landslaget 2024
Signe Feil, Sundsvalls OK från svenska cupen under 2023
Här är programmet för svenska cupen i MTBO 2024
Rasmus Nordgren cyklar på en stig genom skogen i Haninge.
Nordgren och Gustafsson cupvinnare
Fler nyheter