Svensk Orientering logotyp
23.07.2014

Solsken och kupering avslutade O-ringens MTBO-tävlingar

Mountainbikeorientering
O-ringens tredagarstävling för MTBO-åkarna avslutades på onsdagen i Sölvesborg. Arrangörerna och banläggaren Anton Persson bjöd denna dag på långdistans, en stekande sol och rejäl kupering då Ryssberget skulle bestigas flera gånger.

Stort, internationellt och välmeriterat startfält

De fyra huvudklasserna (juniorer och seniorer) kunde i år räkna in ett mycket meriterat och internationellt startfält, bland annat tack vare att många världsåkare valde att stanna kvar efter världscupen och även åka O-ringen. Årets tävlingar samlade också ett rekordstort startfält. Inför tävlingarna var närmare femhundra föranmälda vilket är ett rejält skutt uppåt jämfört med tidigare års startfält. Till detta var det också många som på tävlingsdagen anmälde sig till öppen klass och på onsdagen sattes ett svenskt deltagarrekord för MTBO då man räknade in totalt nästan 600 startande.

Cecilia Thomasson tog hem slutsegern

I klassen D21 tog Cecilia Thomasson från Fältjägarnas IF hem slutsegern efter att ha gått ut som fyra på den sista etappen. Nu blev segern lite mer lättköpt än förväntat då ledande Emily Benham från Storbritannien prioriterade kommande tävlingar och genomförde avslutningsetappen i träningstempo. Marika Hara från Finland, som gick ut som tvåa, hade problem med en rygg och bröt tävlingen.  Det blev istället en kamp mellan Cecilia och Olga Vinogradova (tävlandes för Alfta-Ösa OK) där Cecilia till slut gick segrande ur den striden. Cecilia som i huvudsak var nöjd med sina tre dagar på O-ringen tyckte inte det var så svårt att ladda om efter de tre Världscuptävlingarna. ”Visst är jag trött i benen och även i huvudet, men det är ju lika för alla. Särskilt på tisdagens kluriga sprint märkte jag att koncentrationen inte riktigt höll världsklass”.

Anders Frisk tog revansch från Världscupen

Anders Frisk från Attunda OK genomförde tre stabila lopp och tog en meriterande femteplats i H 21. Världscupstävlingarna var han inte alls nöjd med men nu fick han orienteringen att stämma. ”Efter världscuptävlingarna bestämde jag mig för att vara mer noggrann i orienteringen, göra säkerhetsstopp om jag känner mig osäker och absolut inte chansa. Och det gav resultat!”.  Segrande ur H21 striden gick Ruslan Gritsan från Ryssland.

Juniorer mötte internationellt motstånd

Även i juniorklasserna var det många utländska åkare på plats.  I klassen D17-20 så vann Kajsa Engström från OK Kåre före Lisa Pirker från Österrike efter att ha vunnit första etappen och varit två på andra. I klassen H 17-20, som var ett riktigt getingbo, så blev bäste svensk Sebastian Svärd från Haninge SOK med en åttonde plats tätt följd av Pontus Kullin Alfredsson från OK Tyr på placeringen efter. Vann gjorde Andreas Waldmann från Österrike.

Svenska MTBO-cupen

De två första etapperna på O-ringen (medel på måndagen och sprint på tisdagen) räknades in som deltävlingar i Svenska MTBO-cupen.  Så fort den aktuella ställningen är uppdaterad kommer den att läggas ut här på hemsidan.

Arrangörerna har kämpat hårt

För arrangörerna blev de tre världscuptävlingarna (och två publiktävlingar) samt O-ringens tredagars en rejäl utmaning. I dagsläget finns det i Sverige inte många föreningar med erfarenhet av att arrangera MTBO-tävlingar och i synnerhet inte tävlingar av denna storlek. Så arrangörsgänget runt tävlingsledaren Max Svensson och banläggaren Anton Persson ska ha all heder av att ha dragit runt dessa arrangemang, trots en och annan barnsjukdom. Och som Max uttryckte vid onsdagens sista målgångar ” visst har vi varit underbemannade, de övriga tävlingarna inom O-ringen drar ju även dom en hel del funktionärer”. Och fortsatte ” utmaningen framöver för O-ringens organisation är att i än högre grad integrera MTO-tävlingarna i helheten. Och även se MTBO som en huvudtävling för deltagarna, inte något man gör vid sidan om orienteringslöpningen. Varför inte fem etapper inom en snar framtid? Det har grenen potential för och kan då bli ännu större.”

RELATERADE NYHETER

220720 Masstart Sebastian Svärd Bild 3 Malin Dunfors
Full fart mot EM i Polen - här är MTBO landslaget 2024
Signe Feil, Sundsvalls OK från svenska cupen under 2023
Här är programmet för svenska cupen i MTBO 2024
Rasmus Nordgren cyklar på en stig genom skogen i Haninge.
Nordgren och Gustafsson cupvinnare
Fler nyheter