Svensk Orientering logotyp
16.06.2018

Svensk dominans när Stora Tuna vann Venla

Orientering
Borlängeklubben Stora Tuna segrade i finska Venlakavlen. Stjärnan Tove Alexandersson imponerade stort på sistasträckan. "Jag visste att jag hade ett bra utgångsläge", säger Alexandersson.

Ett år efter att Alfta-Ösa vann klassiska Venlakavlen i Finland var det idag dags för ännu ett svenskt lag att stå överst på pallen. Stora Tuna, med en enormt snabb Tove Alexandersson på avslutningssträckan, segrade i en tävling som dominerades av svenska klubbar. Av de fem högst placerade lagen var hela fyra stycken blågula.

– Det är alltid väldigt hårt och jämnt i damklassen och många lag som kan vara med där uppe så det är kul att många svenska lag sprang bra, säger Tove Alexandersson.

Länge såg det ut som att regerande mästarna Alfta-Ösa skulle kunna försvara sin titel. Klubben var under de två inledande (av totalt fyra) sträckorna sällan mer än några sekunder från ledning. Först på tredje sträckan tvingades Alftas Sara Eskilsson se sig frånsprungen av ett antal löpare. Inför den avslutande sträckan var det istället Tiomilavinnarna i Järla som låg bäst till av de svenska lagen. Nackaklubben kom in i växlingsfållan som femma, drygt två och en halv minut bakom tätduon OL Norska och SK Pohjantähti. Strax bakom Järla fanns Stora Tuna.

2,9 kilometer in på sistasträckan hade Tove Alexandersson jagat ikapp rejält. Plötsligt var Borlängeklubben tvåa i loppet, endast 26 sekunder från ledningen. Efter 4,3 kilometer var man först av alla. Nu med nästan en minuts marginal till konkurrenterna. Alexandersson fortsatte sedan att dra ifrån och kunde i målfållan möta upp lagkamraterna Anna Mårsell, Magdalena Olsson och Julia Jakob för att fira en rejäl seger. De hade nästan fem minuter ner till tvåan Göteborg-Majorna.

– Jag visste att jag hade ett bra utgångsläge och att de andra tjejerna hade gjort bra lopp så jag var taggad när jag gick ut. Jag fokuserade bara på att orientera bra hela vägen och att inte pusha för hårt fysiskt. Det var taktiken. Jag såg en del lag men det var egentligen inga jag sprang med mer än ett par kontroller, säger Alexandersson om sin sträcka.

MS Parma från Finland slutade trea och följdes av Järla (fyra) samt Alfta-Ösa (femma).

Klockan 22, svensk tid, är det dags för Jukolakavlen. Regerande mästare är IFK Göteborg.

Resultat, Venla, Finland
1) Stora Tuna OK (Anna Mårsell, Magdalena Olsson, Julia Jakob, Tove Alexandersson), 2.37.32, 2) Göteborg-Majorna OK (Lisa Holer, Anna Forsberg, Lina Strand, Judith Wyder), +4.45, 3) MS Parma (Anastasia Rudnaya, Tiia Istolahti, Tuulia Viberg, Maija Sianoja), +5.10.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter