Svensk Orientering logotyp
03.06.2016

Svensk: "Hoppas på Stora Tuna-festival i år också"

Orientering
På fjolårets sprint-SM i Sundsvall blev det full pott för Stora Tuna OK; Emil Svensk vann på herrsidan, Tove Alexandersson på damsidan och sedan tog dalaklubben även hem sprintstafetten. "Kunde jag vinna ifjol så kan jag vinna i år. Vi åker ner med ett starkt lag", säger Emil Svensk.

I år står Ronneby Orienteringsklubb värd för sprint-SM och det är en fullspäckad helg i härligt sommarväder som väntar de aktiva. På lördag är det individuellt kval, på söndag individuella finaler och på nationaldagen är det dags för sprintstafetten.

Svenskorientering.se tog ett snack med Emil Svensk, regerande mästare på herrsidan, strax innan Stora Tuna-gänget började rulla söderut.

- Formen är god. Den var bra även under EM, men där orienterade jag riktigt klantigt, säger Svensk, som blev 17:e man i sprintfinalen i tjeckiska Jesenik, 1.11 efter segrande schweizaren Matthias Kyburz.

- Jag kände mig stark och snabb och var först hyfsat nöjd när jag gick i mål. Men sedan förstod jag ju att jag inte alls hade sett de bästa vägvalen. Jag hade tydligen problem att se alla extrastaket och passager.

Om EM är din största besvikelse så här långt in i säsongen – vad är årets höjdare hittills?

- Tiomila, absolut. Det var kul att det gick i Dalarna och roligt att vi sprang bra också. Det är ett härligt minne jag tar med mig.

Och nu väntar sprint-SM – där du har en hel del att försvara. Hur går tankarna inför helgen?

- Det ska bli skönt att få springa en viktig sprint så här kort efter EM, att få en möjlighet att komma tillbaka direkt. Jag har väl inte tänkt så mycket på att jag är regerande mästare. Det här är ett nytt lopp, men kunde jag vinna ifjol så kan jag vinna i år. Och laget vi ställer upp med är samma som ifjol (Tilda Östberg, Anton Sjökvist, Emil Svensk, Tove Alexandersson). Vi hoppas på en Stora Tuna-festival i år också.

Hur känner du själv att du har utvecklats sedan fjolåret?

- Jag känner mig bättre fysiskt i år, men har inte fått ut det helt. Men överlag har jag en bättre grundnivå.

Och vad satsar du mest på att utveckla?

- Jag vill utvecklas på samtliga distanser, men det är klart att får man chansen på sprint i landslaget så blir det ju extra fokus på det. Men totalt och på sikt hoppas jag utveckla helheten.

Här hittar du mer information om sprint-SM på Eventor

Här är arrangörens hemsida

SPRINT-SM 2015 – SÅ GICK DET DÅ
Svenska mästare, individuell sprint
D21: Tove Alexandersson, Stora Tuna OK
H21: Emil Svensk, Stora Tuna OK
D20: Emma Bjessmo, IFK Lidingö SOK
H20: Algirdas Bartkevicius, OK Denseln
H18: Oskar Lind, Eksjö SOK
D18: Linnea Golsäter, Eksjö SOK

Sprintstafett-SM:1) Stora Tuna OK 55.26 (Tilda Östberg, Anton Sjökvist, Emil Svensk, Tove Alexandersson), 2) Södertälje-Nykvarn OF +1.26 (Tyra Kleijn, Eric Börjeskog, Jonas Leandersson, Frida Jönsson Hellstadius), 3) OK Linné +2.02 (Rebecka Olsson, Rassmus Andersson, Albin Ridefelt, Inga Kazlauskaite).

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter