Svensk Orientering logotyp
24.07.2017

Svensk kvintett redo for World Games

Orientering
VM blev en svensk succé. Nu väntar kamp om nya mästerskapsmedaljer. I morgon inleds World Games i polska Wroclaw: "Vi har kapacitet att slåss om medaljer i alla lopp", säger den svenske förbundskaptenen Håkan Carlsson.

World Games kan ses som ”OS för sporter som inte är med på det olympiska programmet”. Tävlingarna avgörs vart fjärde år. Och i morgon är det dags för orienteringen att kliva in på årets World Games-program.

Först ut är sprinten som avgörs mitt i centrala Wroclaw:

- Det kommer att vara väldigt snabblöpt. 95 procent av banan avgörs på asfalt och det är väldigt platt. Det talar för att det verkligen kommer att gå undan, säger den svenske förbundskaptenen Håkan Carlsson.

Sverige har fem löpare på plats. Jerker Lysell har i egenskap av att han vann VM förra året en friplats. Nu gör Lysell en spännande start i sin andra individuella sprint för året. Han tog brons i den individuella VM-sprinten (och vann sedan även sprintstafetten).

- Vi har ett väldigt starkt lag. Utöver Jerker har vi ju ytterligare tre löpare som är vunnit VM (Lina Strand, Helena Jansson och Gustav Bergman), samt dessutom nuvarande tvåan i totala världscupen, Martin Regborn. Konkurrensen är tuff, men vi har kapacitet att slåss om medaljer i alla lopp under veckan, säger Carlsson.

På onsdag fortsätter tävlandet med medeldistans i Trzebnica några mil norr om Wroclaw:

- Där väntar kontinental terräng. En ganska löpteknisk sådan och rejält kuperat. Det kommer att bli utmanande och varierande. I den info som vi fått står det att löpbarheten varierar från bra till extremt dålig, säger Carlsson.

På fredag avslutas orienteringsdelen av World Games med sprintstafett. En tävling som avgörs vid Wroclaws zoo.

- Det känns spännande att orienteringen finns med i de här sammanhangen. I många länder är World Games  större än VM och många andra länder satsar verkligen stort på detta. Vi är laddade och fulla av tillförsikt inför vad som väntar, säger Carlsson.

Följ tävlingarna live på liveorienteering.com (sändningarna är gratis) eller på ww.olympicchannel.com

 

World Games, Wroclaw, Polen

Tisdag 25 juli

11.00 Sprint, Stare Miasto, Wroclaw

Beräknad segrartid: 12-15 minuter.

Regerande mästare, damer: Annika Billstam.  Herrar: Matthias Kyburz, Schweiz. Bäste svensk: Jerker Lysell, trea.

Svenska deltagare (samtliga distanser under World Games): Jerker Lysell (Rehn), Martin Regborn (Hagaby), Gustav Bergman och Helena Jansson (båda Ravinen), samt Lina Strand (Göteborg-Majorna).

 

Onsdag 26 juli

9.30 Medeldistans, Trzebnica

Beräknad segrartid: 35 minuter.

Regerande mästare, damer: Minna Kauppi, Finland. Bästa svenska: Tove Alexandersson, silver.  Herrar: Matthias Kyburz, Schweiz. Bäste svensk: Jerker Lysell, 15:e.

 

Torsdag 27 juli

9.00 Sprintstafett, Pergola, Wroclaw

Beräknad segrartid: 58-60 minuter.

Regerande mästare: Schweiz (Daniel Hubmann, Sara Lüescher, Matthias Kyburz, Judith Wyder). Sverige startade inte på grund av sjukdom.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter