Svensk Orientering logotyp
29.04.2016

Svensk mountainbikeorientering har sorg

Mountainbikeorientering
Svensk mountainbikeorientering har sorg. I förra veckan avled Fredrika Alvarsson efter flera års kamp mot leukemi. ”I torsdags klättrade hon i berg, i dag finns hon inte mer”, står att läsa på hennes blogg.

Fredrika Alvarsson höll på med uthållighetsidrotter sedan barnsben. 2012 testade hon mountainbikeorientering och fastade omedelbart, bland annat efter att ha tagit medalj på långdistansen i SM.

Hon tog en plats i den svenska truppen till VM i Ungern samma år, och året därpå åkte hon EM i Polen. Men inför och under tävlingarna i Polen kände Fredrika att något inte stod rätt till i kroppen. Hon uppsökte läkare och fick beskedet att hon hade akut leukemi.

Hon tog sig igenom en tuff cellgiftsbehandling, där rörelse främst i form av promenader i och runt lasarettet i Linköping hjälpte henne genom en svår tid.
Fredrika kom tillbaka och ett år efter sjukdomsbeskedet tävlade hon i världscupen i Danmark. Redan samma höst återvände cancern igen, och hon fick genomgå både cellgiftsbehandlingar och en stamcellstransplantation.

För ett halvår sedan hade cancern återvänt ännu en gång. Och förra veckan gick 40-åriga Fredrika bort:

”I torsdags klättrade hon i berg, idag finns hon inte mer. Fredrika var ju världens bästa fru, mamma, dotter och kompis. Vill bara säga vilken lättnad det är att avslutet blev så bra. Fredrika hade inte ont och rätt folk var på plats. Sedan tycker vi ju alla att det kom lite för snabbt efter en så lång kamp, men det kanske också var bra. Känner dock att vi inte hann prata färdigt”, skriver maken Peter på den blogg om Fredrika skrivit under flera års tid.

Magnus Wallenborg var förbundskapten för det svenska landslaget i mountainbikeorientering fram till förra året: "Fredrika med sin positiva och öppna personlighet påverkade alla som hade förmånen alla lära känna henne.  Fredrika lämnar ett stort tomrum efter sig och vi känner alla stor saknad. Hennes värme och positiva energi bär vi med oss vidare i våra hjärtan".

Hon sörjs närmast av maken Peter och deras två söner.

RELATERADE NYHETER

220720 Masstart Sebastian Svärd Bild 3 Malin Dunfors
Full fart mot EM i Polen - här är MTBO landslaget 2024
Signe Feil, Sundsvalls OK från svenska cupen under 2023
Här är programmet för svenska cupen i MTBO 2024
Rasmus Nordgren cyklar på en stig genom skogen i Haninge.
Nordgren och Gustafsson cupvinnare
Fler nyheter