Svensk Orientering logotyp
05.06.2015

Svensk seger vid Fredrikstens fästning: ”Pirrar av glädje och trötthet”

Orientering
Historiskt har Sverige gott om nederlag vid Fredrikstens fästning. Men när Sveriges orienteringslandslag gästade Halden slutade det med triumf. Forsgren, Lind, Leandersson och Jansson vann sprintstafetten som är en del av För-VM.

I den kraftigt kuperade parkmiljön runt Fredrikstens fästning avgjordes den första av tre sprintstafetter med världscupstatus. Sverige ställde upp med tre lag (bara det bästa lagets resultat räknas) och det när förstalagets avslutare Helena Jansson gick ut var det tätt, tätt, tätt.

- Det var verkligen tight. Jag och Emma (Johansson) gick ut precis bakom Schweiz så vi låg och borrade där i täten.

Men Helena Jansson visade återigen att hon är tillbaka på fullaste allvar efter den senaste skadan. Omedelbart på den första slingan ryckte svenskorna ifrån schweiziskan.

- Redan vid första kontrollen gjorde vi helt olika vägval och jag hade tagit gott om tid på mig att titta på vägvalen. Jag valde att lita på mig själv fastän jag såg att schweiziskan tog en annan väg, berättar Jansson, som hade sällskap med Johansson in till varvning, då knappt halva banan återstod.

- Då fick jag en liten lucka och sedan har jag bara fortsatt att fokusera på att göra mitt eget lopp och inte titta över axeln.

- Nu efteråt pirrar det i benen - både av glädje och trötthet! Det här var den tuffaste sprintstafettbana jag varit med om. Otroligt kuperat.

I morgon lördag fortsätter världscuptävlingarna med sprint i Lysekil och sedan avslutas omgången på söndag med en medeldistans i Munkedal.

Resultat, sprintstafett, världscupen
1) Sverige 1 (Lilian Forsgren, William Lind, Jonas Leandersson, Helena Jansson); 2) Danmark 1 (Maja Alm, Tue Lassen, Sören Bobach, Emma Klingenberg)  +0.21, 3) Schweiz 1 (Rahel Friedrich, Martin Hubmann, Matthias Kyburz, Judith Wyder) +0.23.
Övriga svenska placeringar: 5) Sverige 2 (Karolin Ohlsson, Emil Svensk, Gustav Bergman, Emma Johansson), 9) Sverige 3 (Annika Billstam, Martin Regborn, Oskar Sjöberg, Helena Karlsson)

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter