01.09.2023

Svenska Orienteringsförbundet publicerar sin hållbarhetsrapport för 2022

Orientering
Idag, den 1 september 2023 publicerar Svensk Orientering sin första hållbarhetsrapport. Den speglar organisationens hållbarhetsarbete under räkenskapsåret och innefattar även helägda Svensk Orientering Events AB (tidigare O-Ringen AB).

Svensk Orientering har länge arbetat med hållbarhet på olika sätt. Det märks på olika sätt. Ett exempel är Föreningen Idrottens Kraft och analysföretaget Demoskops gemensamma analys Idrottens hållbarhetsbarometer. När svenskarna rankade sin upplevelse av hur hållbara olika idrotter är 2022 hamnade orientering på första plats.

– Vi är förstås oerhört stolta över utmärkelsen, men det är viktigt att komma ihåg att den är ett mått på hur vår idrott upplevs. Hållbarhetsrapporten visar vad vi faktiskt har gjort under året och hur våra planer framåt ser ut, berättar Mette Brolinson, idrottschef på Svenska Orienteringsförbundet.

Svensk Orientering valde att genomföra en väsentlighetsanalys under 2022 för att kartlägga var den största påverkan sker och var de kan göra störst skillnad. Med hjälp av strategin, Kompassriktning 2030, en gedigen genomgång av hela värdekedjan samt dialoger med ett urval av intressenterna kunde Svensk Orientering definiera fem områden där de kommer att lägga särskilt fokus på under kommande år: klimatpåverkan från transporter, förutsättningar för elitsatsning, digitalisering, partnerskap, samt mångfald och inkludering.

– Att arbeta med hållbarhet är en överlevnadsfråga för oss. Vi börjar redan nu se effekterna av klimatförändringarna, vilket på sikt kommer att driva en förändring av vår sport, berättar Maria Krafft Helgesson, Ordförande i Svenska Orienteringsförbundet. Men hållbarhet är mer än klimat och miljö; vårt hållbarhetsarbete består lika mycket av de sociala och ekonomiska aspekterna, fortsätter hon.

Parallellt med hållbarbetsrapporten har Svensk Orientering skapat en helt ny sektion på webbsidan med information om det hållbarhetsarbete som sker i olika delar av förbundet. Den nya sektionen heter Orientering och samhället. Där finns också berättelser från föreningar som redan idag jobbar med hållbarhet på olika sätt, och tips och råd till de föreningar som vill påbörja eller utveckla sitt hållbarhetsarbete.

– Det här är bara början. Med våra drygt 88 000 medlemmar och 544 föreningar har vi stora möjligheter att verkligen bidra till omställningen till en mer hållbar värld, avslutar Maria.

 Läs hållbarhetsrapporten här. 

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter