Svensk Orientering logotyp
26.04.2018

Svenska orienteringslandslaget till TCS Lidingöloppet

Orientering
Svenska Orienteringsförbundet och TCS Lidingöloppet inleder ett samarbete. "Det känns väldigt spännande", säger Tove Alexandersson, som liksom ett gäng landslagskollegor blir ambassadör för Lidingöloppshelgen.

Svenska Orienteringslandslaget har skördat enorma framgångar de senaste åren. 2017 tog laget fyra VM-guld och lika många nomineringar blev det på Idrottsgalan. Tove Alexandersson var dessutom trea i omröstningen till Jerringpriset.

Nu inleder den svenska medaljmaskinen ett samarbete med TCS Lidingöloppet. Syftet är bland annat att sätta fokus på samt höja den fysiska kapaciteten hos fler orienterare.

Löpkapaciteten är tveklöst en viktig ingrediens i orientering.

– Dagens elitorienterare behöver ha en mycket hög fysisk nivå. Vi har sett, både på senior- och juniornivå, att vi inte alltid hänger med fysiskt på tuffa internationella långdistanser. Därför ser vi gärna att fler orienterare tävlar i löpning och Lidingöloppet är ett mycket passande lopp. Jag vill sända den signalen starkt. Grunden till en god löpstyrka behöver läggas redan på juniornivå, säger förbundskapten Håkan Carlsson.

Både senior- och juniortrupperna kommer att finnas på plats på Lidingö under TCS Lidingöloppshelgen.

– Det ger oss möjlighet att vara tillsammans, träna och tävla ihop, men också kompetensutveckla, säger Håkan Carlsson.

Tove Alexandersson, som 2017 tog tre VM-guld vardera i orientering och skidorientering, och vann både O-Ringen och den totala världscupen, har redan nu valt att springa Rosa Bandet-loppet. Tillsammans med landslagskollegorna Helena Bergman, Gustav Bergman och Emma Bjessmo, som representerar arrangörsklubben IFK Lidingö Skid & Orientering, och juniorstjärnan Isac von Krusenstierna blir hon ambassadör för TCS Lidingöloppshelgen.

– Kombon TCS Lidingöloppet och Rosa Bandet känns väldigt spännande då båda är två väldigt bra saker. Därför känns det jättekul att få vara en del av det i form av ambassadör, säger Tove Alexandersson.

– Att vi får landets bästa orienterare kopplade till TCS Lidingöloppet är fantastiskt värdefullt. Det ska bli spännande att se landslagslöparna, även på juniorsidan, på de olika distanserna. Orienterare är duktiga på vår kuperade, knixiga bana. Den hittills bästa tiden av en orienterare på 30-kilometersloppet innehas av Mats Hellstadius som 1987 sprang på 1.38.57. Storstjärnan Annichen Kringstad vann damklassen 1984 på 2.06.31, säger Tomas Hoszek, Lidingöloppets generalsekreterare.

Samarbetet mellan TCS Lidingöloppet och Svenska Orienteringsförbundet inkluderar även närvaro på O-Ringen i Höga Kusten i sommar.

– Vi hoppas att TCS Lidingöloppet ska bli något som alla orienterare deltar i. Därför passar vi på att möta orienterarna på plats under O-Ringen.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter